اقتصاد رفتاری, اقتصاد سیاسی, برنامههای انجام شده, حوزه های تخصصی, رویدادها, گزارش جلسات اقتصاد رفتاری, گزارش نشست موضوعی
در هشتمین جلسه از دور دوم سلسله نشستهای تخصصی سیاستگذاری عمومی با رویکرد رفتاری، در تاریخ ۹ مرداد، موضوع کاربرد بینشهای رفتاری در حوزه سلامت توسط خانم مینا دهقانی، دانشجوی دکترای اقتصاد و مدیریت دارو از دانشگاه علوم پزشکی تهران و محقق اقتصاد رفتاری موردبحث و بررسی قرار گرفت. سپس خانم دکتر نسرین امیدوار، استاد گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بیان درآمدی بر سیاستهای حوزه سلامت در ایران پرداختند.
خانم دهقانی در ابتدای صحبتهای خود به موضوع چاقی اشاره کردند و گفتند:
امروزه چاقی بهعنوان یکی از معضلات جدی مربوط به سلامت در همه جوامع مطرح است. عواملی همچون رژیم تغذیه ناسالم و فعالیت فیزیکی کم منجر به بروز چاقی میشوند. ازآنجاکه چاقی بهعنوان یکی از مهمترین عوامل خطر برای ابتلا به بیماریهای غیر واگیر ازجمله دیابت و بیماریهای قلبی-عروقی به شمار میآید، برای کاهش هزینههای درمانی و دارویی، بسیاری از سیاستگذاران در حوزه سلامت به دنبال طراحی مداخلات برای بهبود وضعیت تغذیه جامعه هستند.
یکی از راهکارها برای بهبود تصمیم افراد برای انتخاب و مصرف مواد غذایی، درج اطلاعات مربوط به مواد تشکیلدهنده ماده غذایی (جدول حقایق تغذیهای) است. هدف از طراحی چنین جدولی این است که افراد نسبت به مواد غذایی که مصرف میکنند، آگاه باشند و بدانند که به ازای مصرف مقدار مشخصی از محصول که معمولاً بهصورت per serving نمایش داده میشود، چه مقدار از چربی، کربوهیدرات، پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی دریافت میکنند. نکتهای که باید در نظر گرفته شود، این است که این اطلاعات باید به چه صورت نمایش داده شود تا علاوه بر اینکه توجه افراد به آن جلب شود، افراد درک درستی از آن داشته باشند.
در مقاله ارائهشده در این جلسه به ارزیابی اثربخشی نحوه نمایش اطلاعات تغذیهای بر روی میزان مصرف توسط افراد پرداخته شد. در این مطالعه اطلاعات تغذیهای به دو صورت بر روی محصول موردنظر نشان داده شد. در یک گروه تنها یک ستون حاوی اطلاعات مواد غذایی در هر سهم (Per Serving) و در گروه دیگر علاوه بر ارائه اطلاعات در هر سهم، اطلاعات تغذیهای با توجه بهکل بستهبندی (Per Package) در ستون دیگر نمایش داده شد.
این مطالعه نشان داد که میزان مصرف مواد غذایی توسط افرادی که از رژیم غذایی پیروی نمیکنند با توجه به نوع اطلاعاتی که به آنها ارائه میشود، تغییر میکند. بدینصورت که افراد در مواجهه با اطلاعات per serving و کل بسته (دو ستون)، مواد غذایی کمتری مصرف میکنند. اما میزان مصرف در افرادی که از رژیم غذایی پیروی میکنند، با نحوه نمایش اطلاعات تغییر معناداری نمیکند. نکته جالب این است که میزان مصرف افرادی که رژیم نداشتند در حالتی که اطلاعات غذایی کل بسته نشان داده شده بود، نزدیک به افرادی شد که رژیم غذایی خاصی را دنبال میکردند.
در بخش دوم این جلسه، سرکار خانم دکتر امیدوار، استاد گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نگاهی اجمالی به برنامههای تغذیهای برای تغییر رفتارهای غذایی جامعه داشتند. در ابتدا به بررسی اینکه رفتارهای ما چگونه شکل میگیرند، چه رویکردهایی برای تغییر رفتار وجود دارد و انتخاب غذا چگونه است، پرداخته شد. ایشان در ادامه به این نکته اشاره کردند که اصلاح رفتارهای فردی نیاز به تغییر بستر اجتماعی و محیطی دارد و مداخلات مؤثر برای تغییر رفتار در دودسته قرار میگیرند: ۱. مداخلاتی که محیط فرد را تغییر میدهند. ۲. مداخلاتی که فرایندهای خودکار (پاسخهای فردی به نشانههای محیطی) را مورد هدف قرار میدهند. در ادامه جلسه به سیاستها و برنامههای پیشگیری از کمبودهای تغذیهای و ناامنی غذایی و مداخلات انجام شده برای کنترل عوامل خطر تغذیهای بیماریهای غیر واگیر پرداخته شد. توزیع یارانه و سبد غذایی به خانوارهای کم درامد، برنامه حمایتی-مشارکتی در کنار برنامه کودک سالم در نظام سلامت و غنیسازی مواد غذایی ازجمله سیاستهایی برای پیشگیری از کمبودهای تغذیهای و ناامنی غذایی است. همچنین در قسمت کنترل عوامل خطر تغذیهای به مداخلاتی همچون تغییر فرمول مواد غذایی در صنعت غذا، هدایت مصرفکنندگان به سمت انتخاب محصولات غذایی سالمتر از طریق محدودیت تبلیغات و عرضه محصولات غذایی آسیبرسان به سلامت، برچسبگذاری تغذیهای و سیاستهای مالیاتی اشاره شد.