در این جلسه، خانم مینا دهقانی، دکترای داروسازی، دانشجوی دکترای تخصصی اقتصاد و مدیریت دانشگاه علوم پزشکی و محقق اقتصاد رفتاری به بررسی کاربرد بینشهای رفتاری در سیاستگذاری حوزه سلامت پرداختند.
ایشان در ابتدای جلسه گفتند: استفاده بیشازحد آنتیبیوتیک باعث تسریع بروز مقاومت میکروبی، افزایش ریسک عوارض جانبی دارو و افزایش هزینهها میشود. مقاومت میکروبی ازجمله نگرانیهای سلامت عمومی در سطح جهان میباشد که موجب ناتوانی، مرگومیر و هزینههای اجتماعی-اقتصادی میگردد. تجویز آنتیبیوتیک برای عفونت دستگاه تنفسی فوقانی امری شایع در نقاط مختلف جهان است. درحالیکه اینگونه عفونتها بیشتر جنبه ویروسی داشته و خود محدود شونده هستند و نیازی به مصرف آنتیبیوتیک در فرد بیمار نخواهد بود. فاکتورهای متعددی ازجمله انتظارات بالای بیمار، عدم دانش و باور اشتباه در مورد اثربخشی آنتیبیوتیکها، عدم قطعیت در تشخیص، ترس از پیچیده شدن مشکل بیمار، انگیزههای مالی پزشکان، نداشتن مهارتهای ارتباطی با بیمار، نبود تستهای سریع آزمایشگاهی، تعداد زیاد بیمار و ترویج دارودرمانی از عوامل تجویز بیشازحد آنتیبیوتیک است. از راههای مقابله با این چالش جهانی میتوان به اعمال نظارت بیشتر و دقیقتر بر روی نحوهٔ عملکرد پزشکان و همچنین آموزش بیمار اشاره نمود.
در ادامه ایشان ضمن بررسی نتایج برخی مطالعات افزودند:
مطالعات نشان میدهند که مداخلات رفتاری میتواند در کاهش تجویز غیرمنطقی آنتیبیوتیکها در عفونتهای دستگاه تنفسی مؤثر باشد. در مطالعهای که بر روی ۲۴۸ پزشک انجام شد به بررسی سه مداخله رفتاری پرداخته شد. در ابتدای مطالعه به همه پزشکان آموزشهای لازم برای تجویز آنتیبیوتیک داده شد. یکی از مداخلات مقایسه عملکرد پزشک با دیگر پزشکان از طریق ارسال عملکرد پزشک از طریق ایمیل بهطوریکه پزشک یا در گروه پزشکان با عملکرد بالا (Top Performer) که شامل ده درصد برتر ازنظر پایین بودن تجویز غیرمنطقی دارو بود، قرار میگرفتند و یا به آنها گفته میشد که جز ۱۰ درصد برتر نیستند و باید عملکرد خود را بهبود بخشند. مداخله دیگر به این صورت بود که درصورتیکه پزشک آنتیبیوتیک برای بیمار تجویز میکرد، برنامه نسخه الکترونیکی بهگونهای طراحیشده بود که داروهای جایگزینی را که در عفونتهای دستگاه تنفسی کاربرد دارد، به پزشک پیشنهاد دهد. در مداخله دیگری هم از پزشکان خواسته شد که در صورت تشخیص بیماری عفونت دستگاه تنفسی، علت تجویز آنتیبیوتیک را در پرونده پزشکی بیمار ثبت کند و این علت تجویز توسط پزشکان دیگر مشاهده خواهد شد. در بین این مداخلات، کاهش تجویز غیرمنطقی آنتیبیوتیک در دو گروه پزشکانی که با یکدیگر مقایسه میشدند و پزشکانی که باید دلیل تجویز آنتیبیوتیک را ذکر میکردند، نسبت به گروه کنترل بهطور معناداری پایینتر بود.
ایشان ضمن بیان اهمیت توجه به مداخلات رفتاری در حوزه بهداشت نتایج برخی مطالعات انجامشده در ایران را نیز بیان کردند و در پایان گفتند:
این مداخلات تنها با تغییر مختصر در محیط کاری صورت گرفته است و نوعی تلنگر (nudge) میباشد که امروزه بهصورت گسترده در سیاستگذاریهای عمومی از تلنگرها برای تغییر رفتار افراد استفاده میشود.