بازار نفت و گاز, برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, رویدادها, گزارش نشست موضوعی
طرح و تشریح مسئله:رشد و دستیابی به توسعه صنعتی بیش از یک قرن جزو اصلیترین دغدغه سیاستگذاران و مسئولان کشور بوده است. تلاشهای صورت گرفته در برنامههای توسعه بعد و قبل از انقلاب و همچنین تمهیداتی همچون تأکید بر سیاستهای صنعتی و نیز صنایع و فناوریهای نوظهور و…، تحولات ساختاری لازم برای انتقال از یک اقتصاد نفتی و دولتی به یک اقتصاد صنعتی پیشرفته و رقابتپذیر پشت سر نگذاشته است. در عمده تحلیلهایی که حول موضوع توسعهنیافتگی صنعتی در ایران صورتبندی شده است، بر «درآمدهای نفتی» و ساختار سیاسی و اقتصادی منبعث از آن تأکید شده است. اما سؤال اصلی اینجاست که آیا درآمدهای نفتی مهمترین عامل عدم توسعهیافتگی ایران است؟ در این پژوهش سعی شده تا از منظر جدیدی به عدم توسعهیافتگی و ناکارآمدی صنعتی در ایران نگریسته شود و به نقش عامل آرایش سیاسی در این عدم توسعهیافتگی پرداخته شود.
سؤالات محوری جلسه:- آیا درآمدهای نفتی اصلیترین دلیل عدم توسعهیافتگی ایران است؟
- نقش آرایش سیاسی در عدم حرکت یک کشور به سمت توسعه چیست؟ در این میان نخبگان چه نقشی دارند؟
- علل عدم شکلگیری آرایش سیاسی متناسب با توسعه صنعتی در ایران کدماند؟
جناب آقای درودی ادبیات نظری رایج پیرامون دلایل عدم توسعهیافتگی کشورهای نفتخیز را در سه دسته کلی طبقهبندی نمودند:
اما رویکرد آرایش سیاسی تلاش دارد تا به یک مرحله قبل برگردد و اساساً توضیح دهد که چرا عواملی همچون ساختارهای نامناسب یا دولت گسترده و بدون اقتدار پدید میآید.
آرایش سیاسی عبارت است از «کلیه توافقها، رویهها و فرایندهای رسمی و غیررسمی که به یکپارچهسازی سیاست بهعنوان راهی برای پرداختن به اختلافنظرها راجع به منافع، ایدهها و توزیع و اعمال قدرت و درنهایت تصمیم برای توسعه یک کشور» کمک میکند. طبق این تعریف، نقش نخبگان سیاسی در طی نمودن این فرآیند و اجماع بر روی یک تصمیم بهمنظور توسعه کشور بسیار پررنگ است. نظریه آرایش سیاسی بر چهار ویژگی استوار است:
مهمترین عواملی که باعث شدهاند در ایران، آرایش سیاسی متناسب با توسعه صنعتی شکل نگیرد، عبارتاند از:
دکتر مسعود درودی
- دکتری سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران
- پژوهشگر ارشد مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری