بازار نفت و گاز, برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, رویدادها, گزارش نشست موضوعی
طرح و تشریح مسئله:با نزدیک شدن به زمان اجرای تحریمهای فروش نفت خام ایران، قیمت نفت خام در دنیا روند صعودی به خود گرفته است بهنحویکه در هفته گذشته قیمت نفت خام برنت به مرز بیسابقه ۸۵ دلار در هر بشکه رسید. این افزایش قیمت نفت خام به دنبال خود افزایش شدیدی در قیمتهای بنزین و فرآوردههای نفتی را خصوصاً در آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا به دنبال داشته است. ازاینرو بسیاری از تحلیل گران و صاحبنظران بازارهای نفت بر این عقیدهاند که ایران میتواند با اثرگذاری بر بازار نفت و آسیب زدن به کشورهای تحریم کننده در این بازار، موجب شکست تحریمها شود. حال سؤال اصلی اینجاست که آیا چنین قابلیتی میتواند اثری بر نتیجه تحریمها داشته باشد و موجب عقبنشینی کشورهای تحریم کننده شود؟ بررسی این سؤال با استفاده از روش نظریه بازی نشان میدهد که امکان رفع تحریم برای کشوری که امکان مقابله در حوزهای غیر از موضوع مورد مناقشه را نداشته باشد ممکن نیست. نظر به این امر تقویت ارتباط اقتصادی و سیاسی با کشورهای منطقه و سایر کشورهای غیر غربی میتواند با افزایش هزینه اعمال تحریم، تعادل بازی تحریم را به سود ایران تغییر دهد.
سؤالات محوری جلسه:- اگر کشور تحریم شونده قدرت و امکان اثرگذاری بر منافع کشور تحریم کننده در حوزهای غیر از موضوع مورد مناقشه را داشته باشد، نتیجه تحریم چگونه و به چه میزان تغییر میکند؟
- چه عواملی و به چه میزان قدرت اثرگذاری بر قیمتها در بازار نقت خام را دارا هستند؟
- آیا ایران این قدرت را دارد تا با اثرگذاری بر بازار نفت، نتیجه تحریمها را تغییر دهد؟
یکی از مباحث بسیار مهم در بررسی تحریمها، خصوصاً تحریم فروش نفت خام ایران، چگونگی مقابلهبهمثل ایران است. به همین منظور برخی از کارشناسان معتقدند که ایران میتواند با استفاده از قدرت خود بهعنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان نفت خام دنیا و ایجاد تلاطم در بازار نفت خام، هزینههای تحریم را برای آمریکا افزایش دهد و ازاینرو موجبات شکست تحریمها را فراهم آورد. نظر به اهمیت این موضوع، با دعوت از آقای محمدصادق کریمی تلاش کردیم تا موضوع را موردبررسی قرار دهیم.
ارائه آقای کریمی در این جلسه به سه بخش کلی تقسیم میشد:
الف) مدلسازی تقابل کشورهای تحریم کننده و تحریم شونده با استفاده از نظریه بازیها
ب) مطالعه تجربیات مختلف کشورهای تحریم شده در مقابله با کشورهای تحریم کننده
ج) شبیهسازی بازار نفت و قابلیت اثرگذاری ایران در این بازار
بر اساس مدلسازی نظری انجامگرفته توسط آقای کریمی، اگر کشور تحریم شونده این قابلیت را نداشته باشد که موضوعات دیگر، کشور تحریم شونده را تحتفشار قرار دهد، کشور تحریم شونده درنهایت از موضوع مورد مناقشه عقبنشینی خواهد کرد، اما درصورتیکه کشور تحریم شونده بتواند در موضوعات دیگر بر کشور تحریم کننده فشار وارد کند، میتواند بدون عقبنشینی از موضوع مورد مناقشه، موجب شکست تحریمها شود. همچنین بررسی سوابق ۱۵ کشور بررسیشده، نتایج مدلسازی را تأیید میکند. در این بررسی سوابق، از میان ۱۶ کشور مطالعه شده، تنها کشور کوبا توانسته بود بدون عقبنشینی از موضوع مورد مناقشه، تحریمها علیه خود را برطرف نماید. این کشور با استفاده از اهرم نظامی در منطقه افریقا توانسته بود منافع آمریکا را تهدید و درنهایت موجبات برتری خود را فراهم نماید.
در قسمت آخر و بهمنظور سنجش میزان توانایی ایران برای اعمال فشار بر آمریکا، باید اهمیت تولید نفت خام ایران موردسنجش قرار گیرد. به همین منظور بازار نفت و اهمیت عوامل گوناگون در این بازار موردسنجش قرار گرفتند. بر اساس شبیهسازی انجامگرفته، نتایج به شرح زیرند:
عامل
- ذخایر تجاری آمریکا
- ذخایر تجاری OECD اروپا
- نرخ برابری دلار به یورو
- تولید نفت ایران
- تولید نفت عربستان
ضرب
- ۵
- ۵
- ۱
- ۰.۲
- ۱
بر اساس این نتایج، حساسیت بازارهای نفت به تولید نفت ایران بسیار پایین است و این مسئله موجب میشود تا ایران توانایی ایجاد فشار بر آمریکا از طریق بازارهای نفت را از دست بدهد. بر اساس نتایج مطالعه، توصیه میشود اولاً ایران از حربه مقابلهبهمثل در بازارهای نفت استفاده نکند زیرا میتواند منجر به خروج آسانتر نفت خام ایران شود و ثانیاً بهمنظور افزایش هزینههای تحریمی آمریکا، ایران باید ارتباطات غیر غربی خود با همسایگان و کشورهایی مانند روسیه و چین را تقویت کند.
معرفی مهمان:دکتر محمدصادق کریمی
- دکتری مهندسی انرژی دانشگاه صنعتی شریف
- کارشناس حوزه نفت و گاز
' >