اقتصاد سیاسی, برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل گزارش, رویدادها, سیاستهای ارزی تجاری
طرح و تشریح مسئله:در سالهای منتهی به بحران ۲۰۰۸ جرائم متعدد مالی در ضعف رگولاتوری و نظارت دولت آمریکا به وقوع پیوست. هدف این ارائه بررسی جرائم مالی صورت گرفته در اقتصاد آمریکا و اهمیت این موضوع برای اقتصاد ایران است. بسیاری از نوآوریهای مالی مورداستفاده در کشورهای توسعهیافته درنهایت به کشورهای درحالتوسعه انتقال خواهد یافت. بنابراین آگاهی در این حوزه، مانع بروز سوءاستفادههای احتمالی سیستماتیک و وقوع بحران مالی خواهد شد. بعد از بحران مالی آمریکا نیز جرائم مالی بهصورت گسترده رخ داده است. ایگان، متوس و سرو (۲۰۱۸) نشان میدهند که بعد از بحران مالی، جرائم مالی قابلتوجهی توسط مشاوران سرمایهگذاری در آمریکا اتفاق افتاده است و این جرائم قشر کمسوادتر را بیشتر مورد هدف قرار داده است. بااینوجود زینگالس (۲۰۱۵) بیان میکند که طیف گستردهای از محققان اقتصاد مالی نسبت به وجود گسترده جرائم مالی و نقش آن در اقتصاد کمتوجه هستند. پژوهشگران ایرانی میتوانند به بررسی جرائم در بازار بورس ایران، صندوقهای سرمایهگذاری، بازارگردانها و دستکاری در قیمتها بپردازند. ابزارها و نوآوریهای مالی و تسهیل کردن مقررات مالی بهصورت پیوسته به اقتصاد ایران عرضه خواهند شد و پژوهشگران میتوانند به بررسی سوءاستفاده سیستماتیک از آن بپردازند. تحقیقات در این حوزه میتواند از بحرانهای محتمل مالی جلوگیری کنند.
سؤالات محوری جلسه:- جرم مالی چیست و جایگاه آن در ادبیات علم اقتصاد و مالی چگونه است؟
- موانع و چالشهای اجرایی نشدن سیاستهای کلی نظام اداری و برنامههای تحول اداری چیست؟
- راهکارهای مقابله با چالشهای عرصه نظام اداری کداماند؟ چه راهکارهایی ارائهشده، چه راهکارهایی اجراشده، چه راهکارهایی هست ولی دنبال نشده و راهکارهای آینده برای حل چالشها چیست؟
آقای سفیدگران در ابتدای جلسه، اهداف خود از این ارائه را بیان کردند. ایشان معرفی حوزه جرم مالی در علم اقتصاد و مالی، نشان دادن فراگیری قابلتوجه و تأثیر قابلتوجه این جرائم و لزوم توجه سیاستگذاران، پژوهشگران و اقتصاددانان به این حوزه را اهداف خود از این ارائه بیان کردند. ایشان در ادامه با تأکید بر این موضوع که به ادبیات جرم و دستکاری مالی باید بهعنوان یک اصلاحیه به علم اقتصاد متعارف نگاه شود، این ادبیات را نافی مباحث پایهای این علم ندانستند.
ایشان سپس به ارائه سه مقاله که جرم و دستکاری در بازارهای مالی را موردبررسی قرار دادهاند، پرداختند. دستکاری و تبانی در بازار مالی پاکستان بهوسیله نهادهای واسط که نظارتی بر روی آنها وجود ندارد، موضوع اولین مقاله ارائهشده بود. در این مقاله نشان دادهشده که کارگزاران با تبانی بین یکدیگر، استفاده از ضعف حکمرانی در حوزه بازارهای مالی و عدم آگاهی کافی سرمایهگذاران حدود ۱۰۰ میلیون دلار از ثروت سرمایهگذاران را مال خود کرده و بیش از ۴۰ درصد سود خود را از این راه به دست آوردهاند. آقای سفیدگران با اشاره به شرایط مشابه بورس ایران نسبت به پاکستان، بر لزوم انجام تحقیق مشابه در ایران در این زمینه تأکید کردند. همچنین انجام یک تحقیق در مورد علت نوسانات بیشازحد ارزی در ایران در ماههای گذشته و بررسی احتمال دستکاری در بازار نیز پیشنهاد شد.
آقای سفیدگران در قسمت بعدی سخنرانی خود مقالهای که در آن سوء رفتار در بازارهای مالی آمریکا موردبررسی قرارگرفته، ارائه کردند. ایشان اهمیت این مقاله را ازاینجهت بیان کردند که اولاً دستکاری یا جرم صورت گرفته توسط مشاوران مالی و نه صندوقهای سرمایهگذاری صورت پذیرفته است. ثانیاً بسیاری از مشاوران – علیالخصوص آنهایی که در شرکتهای مشاورهای بزرگ فعال بودهاند- پس از سو رفتار از صنعت اخراج نمیشوند. ثالثاً بیشی از نیمی از افراد در آمریکا مورد مشاوره این شرکتها قرار میگیرند و ازاینبین نزدیک به ۷ درصد که بیشتر آنها در مناطق کمدرآمدتر زندگی میکنند، قربانی سوء رفتار مشاوران بودهاند. رابعاً پس از هر سوء رفتار اثباتشده بهطور میانگین چهل هزار دلار به هر مشتری دادهشده که تخمین حداقلی از حجم این تخلفات به ما میدهد. درنهایت همه این اتفاقات در حالی رخ داده است که بعد از بحران سال ۲۰۰۸، اصلاحات اساسی در رگولاتوری بازارهای مالی اعمال شده بود!
مقالهای سومی که در این نشست موردبررسی قرار گرفت، به دستکاری در شاخصهای مبنا در بازارهای مالی آمریکا توسط کارگزاران میپردازد. آقای سفیدگران ضمن اشاره به اهمیت شاخصهای مبنا (برای مثال LIBOR که یک شاخص مبنا برای نرخ بهره بازار بینبانکی جهانی است یا شاخص VIX)، به جرائمی که درزمینهٔ دستکاری این شاخصها انجام میشود، اشاره کردند. ایشان پایین بودن میزان نقدپذیری داراییهای مبنا، وابستگی زیاد شاخصها به تعداد تراکنش محدود (یا در مثال LIBOR محدود بودن بازیگران تعیینکننده شاخص)، پایین بودن سطح نظارت و ارزیابی بر روی بازیگران بازارهای مالی و کم بودن بازه زمانی محاسبه شاخصهای مبنا را ازجمله عوامل مؤثر بر افزایش دستکاری و جرم در این بازارها دانستند.
ایشان، لزوم تعیین یک شاخص برای نرخ بهره در ایران، عمقبخشی به بازارهای سرمایه و نظارت بر بازارهای آتی و اوراق مشتقه را دلالتهای نتایج این مقاله برای ایران برشمردند.
در پایان ایشان از لزوم توجه به حوزه جرم توسط اقتصاددانان، توجه به نگرانیهای مردم عادی در مورد بازارهای مالی، تدوین سیاستهای پیشگیرانه از جرم و دستکاری در بازارهای مالی، پررنگ کردن نقش whistleblower ها در فرآیند تنظیمگری این بازارها و لزوم تربیت قضات مسلط به مباحث مالی بهعنوان نکاتی یاد کردند که از تجربه بررسی جرائم رخ داده در بازارهای مالی آمریکا میتوان آموخت.
معرفی مهمان:آقای مهیار سفیدگران دانشجوی دکترای مدرسه کسبوکار مکومبز دانشگاه آستین آمریکا، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد شریف و دارنده مدال برنز المپیاد جهانی ریاضی است.