الگوهای حکمرانی و تنظیمگری, برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل گزارش, رویدادها, نظام اداری
طرح و تشریح مسئله:نظام اداری به دلیل اهمیت و تأثیر آن، بهعنوان یکی از زیرساختهای مهم توسعه محسوب میشود. کارآمدی و چابکی نظام اداری در هر کشور موجب بهبود و ارتقای عملکرد سایر نظامهای کشور نظیر نظام اقتصادی، سلامت، فرهنگی، اجتماعی و … است. در ایران همانند دیگر کشورها، نظام اداری همواره با چالشها و مشکلات فراوانی روبهرو بوده است، در شرایط کنونی نیز ناکارآمدی نظام اداری به یکی از آسیبها و چالشهای جدی کشور مبدل شده است. ضعف و نا به سامانی نظام اداری در کشور اجرای هرگونه سیاست اصلاحی در حوزه بحرانهای اساسی کشور نظیر بحران صندوقهای بازنشستگی، بحران نظام بانکی، بحران بیکاری و … را با چالش مواجه کرده است. بنابراین ضروری است که موضوع نظام اداری در صدر توجهات مدنظر قرار گیرد.
سؤالات محوری جلسه:جناب آقای دکتر فروزنده ابتدا در خصوص جایگاه نظام اداری در حکومت اسلامی بر اساس مبانی اسلامی و قانون اساسی مطالبی را مطرح فرمودند. ایشان ذیل اصل سوم قانون اساسی و بحث نقش دولت، جایگاه نظام اداری را تبیین کردند. ایشان در ادامه بیان داشتند که نظام اداری متولی اصلی تحقق آرمانهای جمهوری اسلامی در عرصه اداره کشور و اهداف مصرّح در قانون اساسی است.
ایشان در ادامه تاریخچهای از بحث نظام اداری پس از انقلاب اسلامی در دولتهای مختلف بیان کردند و نگاههای مختلف به بحث نظام اداری را تشریح کردند. سیاستهای کلی نظام اداری ازنظر ایشان یکی از نقاط عطف تحول نظام اداری بود که مرجع و سند بالادستی حوزه نظام اداری است که بر اساس آن بایستی تحولات و اصلاحات را تدوین و اجرا کرد.
ایشان در قسمت بعدی سخنرانی خود به مبحث چالشهای موجود در نظام اداری پرداختند. عدم توجه به مسئله نظام اداری در بالاترین سطح دولت، رها نکردن تصدیهای دولتی توسط دولت و شرکتهای دولتی، عدم شفافیت در نظام اداری، اجرا نشدن دولت الکترونیک، ناتوانی سازمان اداری و استخدامی کشور، استمرار نداشتن در اجرا و پیگیری برنامهها، ناتوانی نیروی انسانی دستگاههای اداری و … ازجمله چالشهایی بودند که ایشان در خصوص نظام اداری به تشریح آن پرداختند.
در پایان ایشان، اجراشدن کامل دولت الکترونیک و سامانههای اطلاعاتی، عزم شخص رئیسجمهور برای اصلاح نظام اداری و پیگیری آن و مدلسازی بومی بر اساس سیاستهای کلان نظام اداری را ازجمله راهکارهای ارائهشده برای اصلاح نظام اداری عنوان کردند. در پایان نیز مدعو محترم به سؤالات شرکتکنندگان در خصوص شفافیت و دولت الکترونیک، ادغام و تفکیکها در بخش عمومی، اصلاح ساختاری و خصوصیسازی و … پاسخ دادند.
معرفی مهمان:دکتر لطفالله فروزنده دهکردی معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیسجمهور (۱۳۸۸-۱۳۹۱) و قائممقام سابق مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی.