جلسه حکمرانی در عمل با موضوع تجربه نگاری تدوین قانون نفت و اساسنامه شرکت ملی نفت با سخنرانی مهندس محمدرضا محمدخانی و با حضور دانشجویان، اساتید دانشگاه و پژوهشگران حوزه انرژی اندیشکده حاکمیت و سایر مراکز پژوهشی برگزار شد. این جلسه که شامل دو بخش ارائه و پرسش و پاسخ بود با سخنرانی آقای محمدخانی در رابطه با تاریخچه تشکیل وزارت نفت از زمان شورای انقلاب شروع شد.
ایشان بابیان مشکلاتی ازجمله مشخص نبودن اساسنامههای شرکتهای ملی نفت، گاز و پتروشیمی، به نابسامانیهای موجود در این شرکتها اشاره کردند. معاون سابق امور زیربنایی مجلس، برای مشخص شدن وضعیت شرکت ملی نفت و اساسنامه نوشتن برای این شرکت، مطالعه و ترجمه اساسنامه شرکتهای ملی نفت کشورهای مختلف صورت گرفت.
در ادامه کار تصمیم گرفته شد تا هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی بهعنوان ناظر بر وزارت نفت و عملکرد آن با ترکیبی از مسئولین مرتبط تشکیل شود. اما به دلایل مختلف جلسات این هیئت بهطور منظم تشکیل نشد.
یکی از نتایج مهمی که به نظر آقای محمدخانی در قانون وظایف و اختیاران نفت گنجاندهشده، ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات است که بنا بر آن نظامهای اداری، استخدامی و پرداخت حقوق شرکتهای تابعه وزارت نفت جدای از قانون مدیریت خدمات کشوری است.
در ادامه کار تصمیم گرفته شد تا هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی بهعنوان ناظر بر وزارت نفت و عملکرد آن با ترکیبی از مسئولین مرتبط تشکیل شود. اما به دلایل مختلف جلسات این هیئت بهطور منظم تشکیل نشد.
یکی از نتایج مهمی که به نظر آقای محمدخانی در قانون وظایف و اختیاران نفت گنجاندهشده است ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات است که بنا به آن نظامهای اداری، استخدامی و پرداخت حقوق شرکتهای تابعه وزارت نفت جدای از قانون مدیریت خدمات کشوری است.
ازنظر مهندس محمدخانی تصویب اساسنامههای سه شرکت اصلی دیگر یعنی شرکتهای ملی گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش باید در اولویت امور قرار گیرد.
در پایانبخش اول جلسه معاون سابق امور زیربنایی باتجربه فراوان خود اظهار داشتند که نیاز اساسی کشور یک طرح جامع انرژی است که شامل تمامی بخشهای آب، کشاورزی، صنعت و خدمات در کنار نفت و گاز میباشد.
قسمت دوم جلسه به پرسش و پاسخ حضار محترم پرداخته شد که از مهمترین سؤالات میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
۱-هدف از تأسیس هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی ایجاد یکنهاد سیاستگذار بود یا تنها یکنهاد ناظر؟
۲-آیا هیئت عالی نظارت بر منابع نفتی از ابزارهای کافی برای انجام وظایف خود برخوردار بوده است؟
۳-آیا بهتر است قانون نفت کلی گفته شود و اساسنامه شرکتهای ملی با جزئیات مطرح شود یا مانند کشورهای پیشرفته در حوزه نفت و گاز مانند نروژ قانون نفت با جزئیات دقیق بیان شود؟