در بیست و سومین نشست حکمرانی در عمل، فرآیند تقلیدپذیری در خطمشی گذاری عمومی ایران به بحث و بررسی گذاشته شد. دکتر امامی، استاد خطمشیگذاری عمومی دانشگاه امام صادق، سخنران این نشست به تبیین مسئله تقلیدپذیری خطمشی در بین کشورها پرداخت. به باور او اغلب نظریهها به محیط خارجی و بینالملل حکومتها بیتوجه هستند. بهعبارتدیگر، نظریههای موجود نمیتوانند مشابهت روزافزون خطمشیهای عمومی را میان کشورهای جهان تشریح و توجیه کنند.
شش حوزه مطالعاتی برای فهم ماهیت تقلیدی خطمشیهای عمومی کشورها، در این نشست مطرح گردید. درسآموزی، همگرایی خطمشی، انتقال خطمشی، اشاعه خطمشی، همریختی نهادی، و یادگیری خطمشی. دکتر امامی پس از تشریح هرکدام از این حوزهها، به طرح نظریهای برای تبیین فرآیند خطمشیهای عمومی، بهخصوص در کشورهای غیر غربی پرداخت.
مسئله بسیار جالب آن است که غیر از حوزه درسآموزی که نگاهی تجویزی برای تقلیدکنندگان دارد، در هیچیک از این حوزهها به نقش کشورهای تقلیدکننده توجهی نشده است. کشوری همچون ایران اسلامی، با ایدهها، نظام سیاسی و اهداف موردنظر خود، در حال حاضر چگونه با این پدیده تعامل میکند؟ آیا مطالعه پدیده تقلیدپذیری در خطمشیگذاری عمومی ایران اهمیت دارد؟ تعامل شدید خطمشی گذاری ملی با عرصه جهانی واقعیتی است که انکارناپذیر به نظر میرسد.
فهم تطورات و تغییرات خطمشیهای داخلی بدون توجه به عرصه جهانی امکانپذیر نیست. ما نمیتوانیم صرفاً بر اساس عوامل داخلی، علت اتخاذ بسیاری از خطمشیها را درک کنیم. مدیریت دولتی نوین، در کمترین زمان، خطمشیهای اداری ایران را تحت تأثیر قرار داد و حتی قبل از بررسیهای عمیق دانشگاهی، به خطمشیهای اصلی نظام اداری ایران تبدیل شد. بهعلاوه موقعیت خاص فرهنگی و سیاسی ایران، نشاندهنده اهمیت مضاعف مطالعه پدیده تقلیدپذیری در خطمشیگذاری عمومی ایران است.







