همه ما هرروز تصمیمات زیادی میگیریم. بعضی تصمیمات کوچک هستند؛ مانند اینکه امروز صبحانه چه بخورم، چه چیزی بپوشم و…. بعضی از تصمیمات بزرگ هستند مانند اینکه برای تحصیل چه رشتهای را انتخاب کنم، در کجا خانه بخرم و…. معمولاً افراد غافل از این هستند که منبع انرژی مغز آنها محدود است و تصمیمات زیاد هرچند کوچک در طی یک روز میتواند باعث خستگی ذهن و کاهش خودکنترلی شود. بهطورمعمول در زمان خستگی افراد به دو شیوه تصمیمگیری میکنند: یا انتخابی انجام نمیدهند یا از روی بیاحتیاطی انتخاب میکنند.
خستگی تصمیمگیری در قضات در هنگام بررسی پروندههای قضایی و در پزشکان هنگام تجویز آنتیبیوتیک نیز دیدهشده است. مطالعهای برای پاسخ به این سؤال که آیا تنها قوانین و حقایق بر تصمیمهای قضایی تأثیر دارند، نشان داد که عوامل دیگری همچون فاکتورهای مرتبط به روانشناسی نیز میتواند بر تصمیمهای قضایی اثر بگذارد. به این صورت که در مورد قضات، در طی یک روز و با گذشت زمان، شانس اینکه پروندهای مشمول عفو مشروط شود و نتیجه به نفع زندانی تمام شود، کاهش مییابد. یا در مورد پزشکان، با گذشت زمان احتمال تجویز آنتیبیوتیک در موارد غیر لازم افزایش مییابد. ازآنجاکه پزشکان روزانه تصمیمات زیادی در مورد نوع درمان برای بیماران میگیرند، دچار تخلیه انرژی ذهنی میشوند و توانایی آنها برای مقابله با تصمیمات نامناسب در طول روز کاهش مییابد.
طبق مطالعهای نشان داده شد که با گذشت زمان در یک روز، میزان تجویز نامناسب آنتیبیوتیک توسط پزشکان افزایش مییابد. مکانیزمهایی برای فرسایش توان اراده پیشنهادشدهاند که برخی از آنان در سطح بیولوژیک هستند. محققان نشان دادهاند که فعالیت ذهنی در قسمتی از مغز (anterior cingulate cortex) که با شناخت در ارتباط میباشد، در افرادی که دچار فرسایش توان اراده شدهاند، کاهش پیداکرده است.
شواهد دیگر نشان میدهد که این کاهش در اراده به علت کاهش سوخترسانی به مغز است. مغز یکی از ارگانهای با مصرف زیاد انرژی است که همواره توسط مقدار مشخصی از گلوکز تغذیه میشود. محققان این فرض را مطرح کردهاند که مغز زمانی که فعالیتهای خودکنترلی را اعمال میکند، سرعت مصرف قند آن بیشتر از سرعت جایگزینی قند مصرفشده است.
حال اگر به زندگی خود بنگریم، خواهیم دید که ما نیز تا حدودی با این پدیده درگیر هستیم. پس توصیه میشود که تصمیمگیریهای مهم، در ابتدای روز و زمانی که منبع انرژی ذهن هنوز کاهش چشمگیری نیافته، انجام شود.
نوشته مینا دهقانی در روزنامه دنیای اقتصاد