اقتصاد رفتاری بهعنوان یک علم بینرشتهای، خطاهایی را در تصمیمگیری مشخص میکند که به خاطر آن، فرد نمیتواند انتخاب بهینهای را انجام دهد. فرسایش توان اراده یا ego depletion پدیدهای شناختهشده در حوزه روانشناسی است که طی آن مغز به علت انجام کارهای ذهنی مختلف، ازجمله تصمیمگیری یا کنترل خود برای جلوگیری از بروز برخی احساسات و اعمال، با کاهش منبع انرژی روبهرو میشود و خودکنترلی فرد کاهش مییابد.
خودکنترلی یا self-control فرآیندی ذهنی است که در تنظیم رفتار فرد برای رسیدن به اهداف خاص، ضروری است. به این توانایی کنترل خود در اصطلاح، اراده (willpower) گفته میشود. اراده مانند ماهیچهای است که اگر زیاد از آن استفاده کنید، خسته میشود.
در این زمینه روانشناسی به نام «رُی بائومیشتر Roy Baumeister» به همراه دیگر همکارانش آزمایش جالبی را انجام دادند. در این آزمایش شرکتکنندگان به سه گروه تقسیم شدند. در اتاقی که بهعنوان محل آزمایش انتخابشده بود، کیکهای شکلاتی پخته بودند؛ بهطوریکه بوی آن، فضای اتاق را پرکرده بود. برای دو گروه از شرکتکنندگان که در اتاق حضور داشتند، دو نوع خوراکی روی میز قرار دادند، یک ظرف حاوی کیک شکلاتی و یک ظرف حاوی تربچههای قرمز و سفید. گروه سوم که بهعنوان گروه کنترل در نظر گرفتهشده بود در این اتاق حضور نداشت و فقط در قسمت آزمون حل معما شرکت کردند. از هر گروه شرکتکننده در اتاق خواسته شد که تنها یکی از خوراکیها را استفاده کنند. بعد از چند دقیقه از آنها خواسته شد که به حل معمایی که طراحیشده بود، بپردازند. در این آزمایش متوسط زمان دست کشیدن از حل معما اندازهگیری شد.
گروهی که تربچه مصرف کرده بودند نسبت به گروهی که کیک مصرف کرده بودند و گروه کنترل، سریعتر از حل معما دست کشیدند؛ چراکه آنها با صرف انرژی برای خودداری از خوردن کیک، قسمتی از انرژی ذهنی خود را ازدستداده و دچار خستگی ذهنی شده بودند.
نوشته مینا دهقانی در روزنامه دنیای اقتصاد