حکمرانی پلتفرم‌ها در جامعه جدید

حکمرانی پلتفرم‌ها در جامعه جدید


آرشیو اخبار
حوزه سیاستی : سیاست‌پژوهی
سال نشر : 1401/02/25



باشگاه سیاست پژوهی باهمکاری پارک فناوری پردیس در یازدهمین نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری اینوتکس اقدام به برگزاری نشست هایی با عنوان فروم حکمرانی در تاریخ 20 و 21 اردیبهشت ماه کرد. در این نشست‌ها تلاش شد با همکاری سیاستگذاران بخش دولتی و فعالین بخش خصوصی، مهم‌ترین مسائل نوآوری و فناوری کشور از زاویه دید حکمرانی مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد.

در یکی از این نشست­ها که با عنوان تنظیم­گری پلتفرم­ها که با حضور دکتر حسین میرزاپور معاون وزیر ارتباطات، محمدحسین حمیدی عضو هیئت مدیره صندق خطرپذیر حرکت اول و  دکتر مرتضی زمانیان عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر برگزار شد به اصلی ترین چالش­های موجود برای تنظیمگری پلتفرم­ها اشاره شد.

زمانیان با اشاره به اهمیت پلتفرم‌ها تصریح کرد ارزش پلتفرم­ها بیشتر از آنکه به خاطر خدمتی باشد که ارائه می‌دهند، به خاطر بیگ دیتا و انحصار آن‌هاست. دکترحمیدی نیز خاطر نشان کرد: اینترنت هزینه توزیع و دسترسی به مشتری را صفر کرد و این اهمیت آن را به شدت بالا می­برد. در نتیجه پلتفرم‌هایی با سرعت رشد بالا شکل گرفتند که دیگر تنظیم‌گران نمی‌توانستند پا به پای آن‌ها مسائل را فهم کنند و رگولاتورها باید خود مروج نوآوری شوند. دکتر میرزاپورمطرح کرد «سوال تنظیم‌گری پلتفرم‌ها در درون خود این پیش‌فرض را دارد که پارادایم غالب جهانی را پذیرفته‌ایم. یعنی پذیرفتیم نفع عمومی وجود دارد و اگر جامعه با بخش خصوصی رها شود، این نفع از بین می‌رود. حاکمیت‌ها روی حفظ این منافع عمومی خود را مشروع می‌کنند. اگر این قرائت پذیرفته شود، وجود بخش خصوصی که لازم است تنظیم‌ شود، مورد پذیرش قرار گرفته است. بخشی از منافع عمومی، به کشورهای واردکننده تکنولوژی مربوط می‌شود. هر چقدر سرعت رشد تکنولوژی بیشتر می‌شود، چالش‌های آن‌ها هم بیشتر می‌شود که صرفاً نمی‌توان با تنظیم‌گری با آن‌ها مقابله کرد. مسئله آن‌ها حکمرانی است.»