در ادامهٔ جلسات حلقه پژوهشی ارائه محور گروه اقتصاد سیاسی، مبحث اقتصاد سیاسی خلق پول توسط آقای سید مهدی حسینی دولتآبادی، مسئول کارگروه بانکی اندیشکده مطالعات حاکمیت و سیاستگذاری ارائه گردید. در این جلسه ابتدا مفاهیم مرتبط با خلق پول ارائه شد و سپس چارچوب تحلیل اقتصاد سیاسی خلق پول با ذکر مثالهایی توسط ایشان بیان گردید.
در نظام بانکداری مبتنی بر ذخیره جزئی، بانکها بخش اعظم پول را از طریق اعطای وام و سرمایهگذاری مستقیم خلق میکنند. بانک مرکزی نیز از طریق کنترل ذخایر (reserves) و نرخ بهره آن خلق پول بانکها را کنترل و مدیریت میکند و بر فعالیتهای آنها نظارت دارد و درواقع تنظیمگر شبکه بانکی میباشد. در کنار بانکها و بانک مرکزی، دولت، سهامداران، مدیران، تسهیلات گیرندگان و سپردهگذاران بازیگران اصلی حوزه خلق پول هستند و منافع و انگیزهها و رفتارهای آنها در تعامل با یکدیگر عرضه پول و نحوه توزیع آن را در اقتصاد تعیین میکند.
در مطالعاتی که در حوزه پول و سیاستهای پولی صورت میگیرد، توجه جدی به تعاملات بازیگران اصلی در حوزه خلق پول نشده است. استفاده از چارچوب تحلیلی اقتصاد سیاسی که تأکید ویژهای بر انگیزهها و منافع بازیگران و رفتارهای استراتژیک آنها دارد، دلالتهایی برای فهم بهتر نظام پولی و برخی از پیامدهای آن همچون بحرانهای بانکی و همچنین بازسازی ساختار نظام پولی و بانکی خواهد داشت.
این جلسه مدخلی بر این بحث بود و با مباحثات داخل جلسه، فهم این موضوع عمیقتر شد.