اقتصاد سیاسی, دستهبندی نشده, دیدگاه تخصصی, سیاستهای حمایتی و قیمت حاملها
مرتضی زمانیان در گفتوگو با خبرنگار اقتصادآنلاین تصریح کرد: تغییر نظام یارانهای دیگر یک ضرورت است زیرا مبلغ فعلی یارانهها در شرایط حاضر جوابگوی نیاز دهکهای پایین جامعه نیست و اگر دولت به دنبال یک تصمیم جدی است باید نظام رفاهی را اصلاح کند.
وی ادامه داد: تنها راه اصلاح این نظام رفاهی حذف یارانههای انرژی است زیرا در حال حاضر سهم دهکهای بالای جامعه از این یارانهها بسیار بالا بوده و در مقایسه با سایر اقشار نابرابر است و ضمن اینکه مسئله افزایش قاچاق سوخت هم مطرح است.
زمانیان افزود: اولویت با حذف یارانه حاملهای انرژی و آب و برق و افزایش قیمت آنها است هرچند ترتیب این حذف و افزایش هنوز محل بحث است اما میدانیم که تنها راه موجود همین است.
وی با بیان اینکه دولت یا باید به راهحل فوق رجوع کند و یا اینکه برای جبران کسری بودجه به سراغ خلق نقدینگی برود، خاطرنشان کرد: راه دیگری هم وجود دارد و آن مالیات است که در شرایط فعلی به هیچوجه نمیتوان روی آن حساب کرد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که آیا حذف یارانهها منجر به افزایش تورم میشود؟ گفت: باید دانست که در حال حاضر هر طرح دیگری که دولت قصد اجرایی کردن آنرا داشته باشد تورم ایجاد میکند، اما معمولا به طرحهای دولت نقدهایی وارد میشود و دست آخر بدترین طرح که معایب همه پیشنهادهای پیشین را دارد انتخاب میشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر دولت دو راه دارد، یا اینکه قیمت سوخت را افزایش دهد و یا اینکه سهمیه سوخت را به دهکهای پایینی بدهد که از آن استفاده نمیکنند تا خودشان معاملات را انجام بدهند و از این طریق حتی در صورت بروز تورم چون شامل سوخت هم خواهد شد مردم میتوانند درآمد بیشتری هم کسب میکنند.
زمانیان با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای پیشرفته که نرخ تورم بسیار پایینی دارند دست به حذف یارانههای انرژی زدهاند، تاکید کرد: واقعا مشخص نیست که چرا دولت از این تصمیم درست که همه با آن موافق هستند امتناع میورزد؟ زیرا در صورت عدم کاهش یارانه انرژی رانت خیلی زیادی ایجاد میشود.
منتشر شده در سایت خبری اقتصاد آنلاین در تاریخ ۱۲ دی ماه ۱۳۹۷٫