اقتصاد رفتاری, اقتصاد سیاسی, برنامههای انجام شده, حوزه های تخصصی, رویدادها, گزارش جلسات اقتصاد رفتاری, گزارش نشست موضوعی
در هفتمین جلسه از دور دوم سلسله نشستهای تخصصی سیاستگذاری عمومی با رویکرد رفتاری، در تاریخ ۲۶ تیرماه، مقاله «Designing Social Protection Programs To Combat Poverty» توسط آقای دکتر حسین جوشقانی استاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف تشریح گردید.
ایشان در ابتدای سخنان خود به معرفی برخی برنامههای فقرزدایی پرداختند و گفتند:
در کشورهای کمدرآمد بیش از یک میلیارد نفر حداقل دریکی از برنامههای فقرزدایی مشارکت دارند. برخی از این کمکها شامل بهبود مصرف خانوارها در زمانهای مورد نیاز است. درحالیکه برنامههای جدید به دنبال بهبود جایگاه خانوارها و خروج آنها از دام فقر است. از انگیزههای مداخله بهمنظور کاهش فقر میتوان هدف توزیع مجدد درآمد، ضعف در بازار بیمه، خطاهای رفتاری و شناختی و شکست بازار در انباشت دارایی را نام برد. همچنین بسیاری از برنامهها به دلیل وجود چندین شکست بازار و ناهمگونی بر روی چند موضوع هدفگذاری میکنند.
دلایلی که دولت برنامه توزیع مجدد درآمد بهعنوان یکی از راهکارهای فقرزدایی را اجباری میکنند، میتوان موارد زیر دانست:
بااینوجود برای توزیع مجدد درآمد چالشهایی وجود دارد. ازجمله چگونگی هدفگذاری افراد فقیر، موضوع انتقال (پول یا کالا)، چگونگی انتقال (مشروط یا غیرمشروط). برای پاسخ به چالش نخست در کشورهای با درآمد بالا، افراد با ارائه اسنادی در مورد سطح درآمد خود فقیر بودن خویش را ثابت میکنند.
ایشان در ادامه گفتند:
مسئله اصلی انجام این کار در کشورهای درحالتوسعه است. بهطورکلی چهار روش هدفگذاری و شناسایی را میتوان موارد زیر دانست:
درنهایت موضوعی که در انتخاب روش درست لازم است به آن توجه شود اهداف، ظرفیت نهادها، بودجه و … است.
ایشان در پایان صحبتهای خود به تشریح موضوع ضعف بازار بیمه پرداختند و گفتند:
افراد فقیر با ریسکهای زیادی ازجمله هزینههای پیشبینینشده سلامت، آسیبهای کشاورزی و از دست دادن شغل مواجه هستند. درصورتیکه بازارهای مالی بهدرستی کار نکنند، این افراد قادر به قرض گرفتن و بهبود مصرف خود نیستند. حتی این بهبود مصرف ممکن است تنها در کوتاهمدت رخ دهد و انگیزههای بلندمدت برای این اقشار کم باشد. درنتیجه ارتقای بیمه کشاورزی، سلامت، حوادث غیرمترقبه و بیکاری برای این افراد لازم است.