اقتصاد رفتاری, اقتصاد سیاسی, برنامههای انجام شده, حوزه های تخصصی, رویدادها, گزارش جلسات اقتصاد رفتاری, گزارش نشست موضوعی
در نهمین جلسه از دور دوم سلسله نشستهای تخصصی سیاستگذاری عمومی با رویکرد رفتاری، در تاریخ ۲۴ مردادماه، موضوع بینشهای رفتاری در کاهش اعتیاد به سیگار توسط خانم دکتر نرگس حاجی ملادرویش، فارغالتحصیل اقتصاد رفتاری از دانشگاه لستر ارائه گردید.
ایشان در ابتدای ارائه خود به این موضوع اشاره کردند که مشوقهای مالی اثرگذار است و اقتصاددانان به بیان این مسئله پرداختهاند. اما سؤال این است که به چه روشی از مشوقهای مالی برای کاهش سیگار استفاده شود؟ زیرا طبق محاسبه انجامشده یک فرد سیگاری سالانه حدود ۶ هزار دلار ضرر برای کارفرما از جنبه بهرهوری نسبت به فرد غیر سیگاری به همراه دارد.
ازاینرو در مقاله حاضر، پژوهشگران چهار برنامه طراحی کردهاند که در دو بعد قابل دستهبندی است که شامل مشوقهای فردی در مقابل مشوقهای گروهی میشود. در مورد مشوقهای فردی، در حالت نخست به افراد گفته شده است که در صورت ترک مصرف سیگار در زمانهای مشخص پاداش نقدی به آنها داده خواهد شد. در حالت دوم بر اساس اصل زیانگریزی از افراد پولی گرفته میشود که در صورت ترک سیگار این مبلغ به همراه پاداش به آنها برگرداننده میشود. جمع مبالغ پرداختی که در سه دوره انجام میگیرد، ۸۰۰ دلار است. این برنامه حدود ۸ ماه به طول میانجامد که در پایان برنامه در صورت ترک فرد سیگاری پاداش مقرر به وی پرداخت میگردد. در بعد گروهی، در حالت نخست پاداش اعطایی به افراد تابعی از تعداد اشخاصی است که اقدام به ترک سیگار میکنند. به این معنا که هر چه افراد این گروه که سیگار را ترک میکنند بیشتر باشند، پاداش بیشتری به افراد همان گروه داده میشود.
در حالت دوم نخست مبلغی از افراد دریافت میشود که در پایان این مبالغ میان اشخاصی که ترک کردهاند تقسیم میگردد. در گروه کنترل، تنها به ارائه اطلاعات در مورد مضرات سیگار بسنده میشود. افرادی که در این برنامه شرکت میکنند باید بالای ۱۸ سال سن داشته باشند و روزی بیش از ۵ نخ سیگار بکشند که درنهایت ۲۵۳۸ نفر باقی میمانند. افراد بهگونهای تقسیم میشوند که در هر گروه حدود ۵۰۰ نفر حضور داشته باشند.
ایشان در تشریح نتایج بیان میکنند:
نتایج نشان میدهد که افراد برای برنامههای مبتنی بر پاداش اشتیاق بیشتری بهمنظور شرکت نشان میدهند. نسبت به گروه کنترل تمامی روشها باعث افزایش ترک سیگار شده است. میزان ترک سیگار برای روش مبتنی بر پاداش بیشتر از شیوه مبتنی بر زیان است. نکته قابلتوجه این است که اختلاف معناداری میان روشهای فردی و گروهی دیده نشده است. پژوهشگران بعد از گذشت یک سال، دوباره به بررسی نتایج پرداختند که کماکان روش مبتنی بر پاداش اثرگذاری بیشتری را نشان داده است.
در ادامه این جلسه آقای دکتر شهرام حشمت، استاد دانشگاه ایلینوی به بیان دیدگاه و یافتههای اقتصاد رفتاری درزمینهٔ اعتیاد پرداختند.