گزارش نشست شکل گیری تاریخی نظام مستخدمین عمومی ایران: نهادها و روندها

گزارش نشست شکل گیری تاریخی نظام مستخدمین عمومی ایران: نهادها و روندها


مطالعات دولت و بخش عمومی



 

این جلسه در تاریخ ۲۳ بهمن‌ماه ۱۳۹۹ به صورت آنلاین برگزار شد. مدعوین جلسه آقای جوزف رادسکلدرز، استاد تمام دانشگاه ایالتی اوهایو و سردبیر سابق مجله معتبر پابلیک ادمینیستریشن ریویو، آقای دکتر روح‌الله هنرور مدیر گروه مطالعات دولت و بخش عمومی اندیشکده حکمرانی شریف و استاد مدعو دانشکده اقتصاد دانشگاه شریف و آقای حسین ایمانی نسب پژوهشگر گروه مطالعات دولت و بخش عمومی اندیشکده حکمرانی شریف بودند.

هدف از برگزاری این جلسه بررسی تاریخی نظام مستخدمین عمومی در ایران با رویکردی جدید بود. به موضوع شکل‌گیری ساختار و عملکرد دولت مدرن در ایران از دیدگاه رشته‌های گوناگونی پرداخته شده است که گستره آن رشته های تاریخ، علوم سیاسی، جامعه شناسی و مدیریت دولتی را در بر می‌گیرد. با این وجود در هیچ یک از این دیدگاه‌ها به مساله چگونگی شکل‌گیری بدنه نیروی انسانی دولت طی دوره دویست ساله اخیر پرداخته نشده است. این در حالی است که نهادها و گروه­های اجتماعی متعددی از درون و بیرون دولت بر شکل­گیری این بدنه تاثیرگذار بوده­اند و پیامدهای مسیر طی شده شکل­دهنده بخشی از شرایط و مسائل کنونی نظام اداری کشور است. هدف از این نشست علاوه بر معرفی کلی این رویکرد، ارائه نتایج مطالعات صورت گرفته در زمینه مطالعات نظام مستخدمین عمومی ایران در اندیشکده حکمرانی شریف بود.

در ابتدای این نشست پس از ارائه اهداف بالا توسط آقای دکتر هنرور، پرفسور رادسکلدرز به توضیح جایگاه مطالعات تطبیقی در نظام‌های مستخدمین عمومی پرداختند. سپس ایشان با تمرکز بر ایده‌های مطرح‌شده در نظام مستخدمین عمومی ایران، به شباهت‌ها و تفاوت‌های سیر تکامل تاریخی این نظام در ایران، در نسبت با دیگر کشورهای جهان اشاره کردند.

پس از سخنان ایشان، آقای حسین ایمانی نتایج تحقیقات صورت‌گرفته در گروه مطالعات دولت و بخش عمومی را به اشتراک گذاشتند. سیر تاریخی شکل­گیری نظام مستخدمین عمومی و نهادهای اصلی تاثیرگذار در این روند از اهم مباحث مطروحه از طرف ایشان در این جلسه بود. ارائه مذکور با جمع­بندی نتایج اولیه و پیشنهاد تحقیقات بیشتر در آینده به اتمام رسید.

در بخش انتهایی این جلسه، زمان مناسبی برای پرسش و پاسخ در نظرگرفته شد. آقای رادسکلدرز در این فرصت به پرسش­های دانشجویان در زمینه مطالعات تطبیقی نظام­های مستخدمین عمومی پاسخ دادند. جریان‌های علمی اصلی، رویکردهای نظری مناسب و روش‌ تحقیق علمی در این زمینه برای دانشجویان علاقه‌مند در این بخش انتهایی توضیح داده شد.

 

 

[۱] Public administration review