برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل گزارش, رویدادها, مطالعات سیاسی و بینالملل, میزهای منطقهای
طرح و تشریح مسئله:امپراتوری عثمانی به دلیل وسعت فراوان و قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی قابلتوجه، همواره یکی از مهمترین بازیگران منطقه غرب آسیا و شرق اروپا به شمار میرفته است. با فروپاشی این امپراتوری و تقلیل این حکومت پهناور به ترکیه امروزی، باز هم میتوان این کشور را به دلیل حجم روابط گسترده سیاسی و اقتصادی که با ایران دارد، و همچنین، قدرت اثرگذاری و نفوذ منطقهای و بینالمللی، یکی از مهمترین همسایگان ایران قلمداد کرد. با روی کار آمدن حزب اسلامگرای «عدالت و توسعه» در دو دهه اخیر و همچنین تحولات منطقهای، روابط این کشور با ایران و سایر کشورها دچار فراز و نشیبهایی بوده است. به نظر میرسد پرداختن به این مسئله بر دقت پیشبینیها و تحلیلهای موضوعات سیاسی و اقتصادی ایران در بعد بینالمللی اثر مطلوبی دارد.
سؤالات محوری جلسه:در این جلسه جناب آقای صدر محمدی ابتدا به بیان تاریخچه مختصری از وضعیت سیاسی ترکیه و حزب «عدالت و توسعه» این کشور پرداختند. سپس شرحی از زندگی سیاسی و تفکرات رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور این کشور و چگونگی روی کار آمدن ایشان ارائه شد. یکی از دلایل قدرت گرفتن اردوغان ناشی از شرایط بد اقتصادی دوران حکومت لیبرالها در کشور بود. وضعیت موجود سیاسی و اقتصادی ترکیه در داخل این کشور و همچنین ارتباطات بینالمللی آن با کشورهای عربی، روسیه، امریکا و ایران قسمت دیگری از بحث بود. در این قسمت چگونگی سرمایهگذاریهای کشورهای عربی در ترکیه بیان شد. برخی از مشکلات اقتصادی ترکیه در زمان حال و آینده ناشی از همین سرمایهگذاریهای خارجی است که منابع ترکیه مانند معادن را در اختیار خارجیها گذاشته است. در ادامه به چالشهای پیش روی این کشور و برخی سناریوهای محتمل برای تصمیمات آینده اردوغان و ترکیه و بایدهای تعامل ایران با این کشور پرداخته شد.
در پایان جلسه نیز به سؤالات حضار در مورد ترکیه توسط سخنران پاسخ داده شد.

جناب آقای صدر محمدی، مدیر بخش ترکیه و اوراسیای خبرگزاری تسنیم و از تحلیلگران به نام مسائل منطقه قفقاز، ترکیه و اوراسیا هستند.



