برنامههای در حال انجام, تنظیمگری صنعت برق, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل گزارش, رویدادها
طرح و تشریح مسئله:با طرح مفاهیم تجدید ساختار، تمرکززدایی و برونسپاری امور غیر حاکمیتی دولت از حدود ۲ دهه پیش، صنعت برق از نخستین صنایعی در کشور است که حضور و فعالیت یکنهاد تنظیمگر (رگولاتور بخشی) را تجربه نموده است. هیئت تنظیم بازار برق ایران با بیش از یک دهه فعالیت، تا به امروز عهدهدار نقش تنظیمگری در صنعت برق ایران بوده است. بااینحال، وجود برخی چالشهای با اهمیت و قابلتوجه در نظام تنظیمگری صنعت برق ایران سبب گردیده است تا نهاد مذکور در راستای دستیابی به اهداف از پیش تعیینشده خود چندان موفق نباشد. ازاینرو، با عنایت به تجربه فعالیت این نهاد در صنعت برق ایران، لازم است تا برای مواجهه صحیح و اصولی با این واقعیت غیرقابلانکار تلاش نمود تا پاسخ مناسبی برای این پرسش یافت که اساساً چالشهای تنظیمگری (رگولاتوری) در صنعت برق ایران کدماند؟ راهکارهای عمومی مواجهه با این چالشها چیست؟ و الزامات فعالیت مناسب تنظیمگر در صنعت برق ایران چه مواردی است؟
سؤالات محوری این جلسه عبارت بودند از:
- آموزههای اساسی از تجربه فعالیت رگولاتوری در صنعت برق ایران کدام است؟
- ارتباط تنظیمگر برق با سایر نهادهای حکمرانی (سیاستگذار و تصدیگر برق) به چه شکل است؟
- جایگاه رگولاتوری صنعت برق در امر واگذاری و خصوصیسازی در این صنعت کجاست؟
- ارتباط تنظیمگر برق با مسئله تعیین تعرفهها در این حوزه به شکل میباشد؟
در ابتدای این نشست آقای دکتر اسماعیل نیا با ارائه تصویری از وضعیت موجود صنعت برق ایران به بررسی دلایل گرایش کشورها در راستای اجرای برنامههای خصوصیسازی، مقررات زدایی و تجدید ساختار در صنعت برق و مسیرهای طیشده از سوی آنها جهت تغییر ساختار در این صنعت، پرداختند. عمده مسیرهای طیشده از سوی کشورها عبارتاند از جداسازی عمودی زیر بخشهای صنعت (تولید، انتقال و توزیع)، تجاریسازی حوزه عمل بنگاههای دولتی، شرکتی سازی ساختار بنگاههای دولتی، ایجاد رقابت در بخشهای دارای امکان رقابت، حرکت به سمت واگذاری بنگاههای دولتی و تدوین مقررات ناظر بر رقابت بین فعالان بازار.
تجدید ساختار در صنعت برق باعث بروز و ظهور بازیگران جدیدی در این صنعت است که این خود یکی از ضرورتهای وجود نهادی برای تنظیم مقررات بین بازیگران نوظهور میباشد. ایشان همچنین با برشمردن عوامل و انگیزههای اصلی تجدید ساختار در صنعت برق ایران، به مراحل طیشده در این صنعت در ایران پرداختند که بهصورت کلی عبارتاند از: حرکت از تمرکز به سمت عدم تمرکز وظایف و فعالیتها، برونسپاری فعالیتها، اقدام در جهت جلب سرمایههای داخلی و خارجی، خصوصیسازی در بخشهای فاقد خصلت انحصار طبیعی و تفکیک فعالیتهای زیر بخشهای مختلف صنعت.
در ادامه سخنران محترم، فلسفه تنظیم مقررات در خدمات عمومی، حقوق مصرفکننده، میزان دخالت دولت در این بخش و دلایل وجودی نظام تنظیم مقررات را مورد بحث و بررسی قرار دادند و با طرح دلیل اصلی نیاز به وجود مقررات و وجود موسسه رگولاتوری که همانا ظهور پدیده انحصار و قابلیتهای انحصاری است، به برشمردن منافع حاصل از رگولاتوری در صنعت برق پرداختند.
دلایل وجودی نهاد تنظیم مقررات در فضای پس از تجدید ساختار، در زیر بخشهای مختلف صنعت برق بهتفصیل در این جلسه از سوی سخنران موردبررسی قرار گرفت.
نقش و کارکرد سازمانهای تنظیم مقررات در زیر بخشهای مختلف صنعت برق، نیز موضوع دیگری بود که آقای دکتر اسماعیل نیا با ارائه آن این موضوع را خاتمه دادند. در بخش تولید، کارکرد اصلی رگولاتوری در اعمال سقف قیمتی بر بازار برق و جلوگیری از رفتارهای فرصتطلبانه تولیدکنندگان میباشد.
در پایان این نشست با ارائهای کوتاه از وضعیت هزینهها و درامدهای صنعت برق در شرایط کنونی، اصلیترین چالشهای وزارت نیرو در کنترل این بدهیها موردبررسی قرار گرفت.
معرفی مهمان:سوابق تحصیلی:- دکتری اقتصاد از دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات، سال اخذ مدرک ۱۳۸۴
- کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه تهران، سال اخذ مدرک ۱۳۷۵
- کارشناسی اقتصاد نظری از دانشگاه مازندران، سال اخذ مدرک ۱۳۷۲
- مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق از ۸۹ تاکنون
- عضو هیئت تنظیم بازار برق ایران
- مدیر دفتر بازاریابی و امور قراردادها، شرکت مدیریت شبکه برق ایران
- معاون مدیرکل امور انرژی سازمان مدیریت و برنامهریزی کل کشور