بیست و پنجمین جلسه از سری جلسات «حکمرانی در عمل» اندیشکده مطالعات حاکمیت و سیاستگذاری با موضوع «جامعهشناسی مهاجرت: ابعاد اقتصادی و اجتماعی مهاجرت در کشور ایران» برگزار شد. در این جلسه آقای دکتر بهرام صلواتی، دانشآموخته رشته جامعهشناسی اقتصادی و مطالعات بازار کار دانشگاه میلان مباحث خود را پیرامون موضوع مذکور ارائه دادند. این ارائه در دو بخش مربوط به مهاجرت بینالمللی و مهاجرت ایرانیها در محورهای زیر بیان شد:
- روند جهانی مهاجرت و گروههای مهاجرتی
- جامعهشناسی اقتصادی مهاجرت (مهاجرت اقتصادی)
- سهم و جایگاه ایران از کیک جهانی مهاجرت
- ابعاد اقتصادی- اجتماعی (مثبت و منفی) مهاجرت
- عوامل رانشی و کششی مهاجرت و بازگشت ایرانیان
در این جلسه الگوی جدید مهاجرت بینالمللی به همراه تعاریف پایه در ادبیات مهاجرت موردبررسی قرار گرفت. با تحلیل انواع مهاجرت از قبیل مهاجرت اجباری، مهاجرت پناهجویی و مهاجرت اقتصادی بر اساس آمارها و دادههای مراکز رسمی بینالمللی مجموعهای از اطلاعات و تحلیلهای مختصر درباره الگوی مهاجرت بینالمللی را در اختیار مخاطب قرار گرفت. همچنین، برخی از آمارهای اقتصادی نظیر اشتغال، ساختار بازار کار و نوع کارهای مهاجران در کشورهای مقصد نیز مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
در بخش دوم ارائه، سهم و جایگاه ایران از مهاجرت جهانی و همچنین ابعاد مثبت و منفی اقتصادی- اجتماعی مهاجرت و تأثیرات آن بر اقتصاد و جامعه ایران بررسی شد. یکی از مهمترین مشکلاتی که در مورد مهاجرت ایران وجود دارد، نبود آمار و دادههای معتبر و رسمی است که باعث عدم دقت گزارشهای موجود در این حوزه شده است. در این قسمت با استناد به آمارهای موجود مشخص گردید که ایران ازنظر نرخ مهاجرت تحصیلکردگان به کشورهای OECD در جایگاه یازدهم جهان بوده است و ازنظر نرخ مهاجرت تحصیلکردگان به امریکا در جایگاه سیزدهم جهانی قرار داشته است. همچنین طبق آمار سال ۲۰۱۱ رتبه ایران در مهاجرت افراد تحصیلکرده و ماهر در جهان، بعد از کشورهای هند، فیلیپین و امریکا در جایگاه چهارم است.
در ادامه برخی اثرات اقتصادی و اجتماعی مثبت و منفی مهاجرت برای کشور مبدأ بررسی شد.