پروژه سندیکا یک سازمان غیرانتفاعی است که بخش اعظم درآمد خود(حدود ۶۰ درصد) را از محل فروش حق انتشار مطالب به روزنامه ها، اندیشکده ها، مؤسسات پژوهشی و … در کشوهای توسعه یافته به دست می آورد. در حال حاضر، پایگاه اینترنتی PS ستون های خبری تحلیلی خود را به بیش از ۱۴ زبان دنیا ترجمه می کند. گفتنی است تمرکز عمده محتواهای تولیدی در این پایگاه رسانه ای بر اقتصاد، سیاست، توسعه و امور مالی تجاری است به طور که جدیدترین تحولات و رویدادهای جهان در زمینه های مذکور، با دقت و به صورت جامع مورد رصد و ارزیابی قرار می گیرد. از آنجایی که بخش قابل توجهی از نویسندگان مطالب پروژه سندیکا را سیاستمداران، روشنفکران و فعالان دانشگاهی برجسته تشکیل می دهند، جا دارد به نامهای مهمی همچون: شینزو آبه، فرانسیس فوکویاما، بیل گیتس، کریستین لاگارد، خوان مانوئل سانتوس و … در زمره هیئت تحریریه رسانه PS اشاره کرد. مطلبی که در ادامه می آید ترجمه گزارش این پایگاه درباره چالش های سیاستی رمرزارز فیسبوک «لیبرا» است که به قلم اقتصاددان مشهور هندی و برنده جایزه مدال مؤسسان انجمن مهندسان برق و الکترونیک کاشیک باسو به رشته تحریر درآمده است.
چرا سیاستگذاران باید نگران رمز ارز لیبرا باشند؟[۱]
رمز ارز جدید جهانی شرکت فیسبوک، لیبرا، که قرار است در سال ۲۰۲۰ اجرایی شود، میتواند جهان را تغییر دهد. اما هیچکس، شامل ابداعکنندگان این پروژه خیالپردازانه مهندسی اقتصادی، نمیتواند به طور قاطع حوزه اثرگذاری آن را پیشبینی کند. بهطور خاص، سیاستگذاران پولی نیز باید نگران این مسئله باشند، زیرا ممکن است در جهانِ رمز ارز لیبرا، مهار بیکاری و تورم بسیار سختتر باشد.
در سه ماه نخست ۲۰۱۹ فیسبوک ماهیانه دارای ۲.۳۸ میلیون کاربر فعال بوده است. اگر حتی بخشی از این کاربران شروع به استفاده از لیبرا برای انجام تراکنشهای مالی، خرید و فروش محصولات و جابجایی پول کنند، این ارز جدید بهسرعت مقبولیت گستردهای پیدا خواهد کرد. هماکنون انجمن لیبرا، گروه غیر انتفاعی مستقر در ژنو که پول دیجیتال را اداره می کنند، شرکتهایی چون Uber، eBay، Lyft، MasterCard و PayPal را در میان بنیانگذاران خود بهحساب آورده است. در نتیجه لیبرا میتواند یک ارز مقتدر جهانی شود که توسط یک شرکت و نه بانک مرکزی(به عنوان رگولاتور مالیاعتباری)، مدیریت میشود.
با اینکه لیبرا همچون سایر رمز ارزها بر اساس تکنولوژی بلاکچین پایهریزی شده است، اما پیشبینی میشود کارآمدی بسیار بیشتری به همراه داشته باشد. فیسبوک قول داده است که سازوکار لیبرا دارای قابلیت پردازش ۱۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه، کاربر پسند و دارای هزینه تقریبا صفر برای هر تراکنش باشد. جای تعجب نیست که اعلامیه لیبرا موجب افزایش ناگهانی جلسات اضطراری در بانکهای مرکزی، بانک بین المللی و دیگر سازمانهای چندجانبه شده باشد. برخی از تحلیلگران از این پول خصوصی استقبال کردهاند، درحالیکه برخی دیگر مصرانه از دولتها میخواهند لیبرا را قبل از فراگیر شدن، متوقف کنند.
گروهی از اولین منتقدان، نگرانیهای متعددی، ازجمله توانایی محاسباتی مورد نیاز برای ارز جدید، حفظ محرمانگی اطلاعات افراد و این احتمال که پول جدید منجر به توسعه فعالیتها و بازارهای غیرقانونی شود، دارند. اما توجه بسیار ویژهتری برای بررسی نحوه اثرگذاری چشمگیر لیبرا بر سیاستگذاریهای پولی در عرصه جهانی، نیاز است. بیشتر نظامها و سازوکارهای سازمانیافته در اقتصاد جهانی مانند معاملات، بانکداری، پول کاغذی، بازارهای مالی و غیره از طریق فرآیندهای آهسته تکاملی شکل گرفته است. بهطور معمول تلاشهای حسابشده برای ایجاد ساختارهای کاملا جدید منتهی به بروز چالشهای پیشبینینشده میشود.
ایجاد واحد پولی یورو از جمله فعالیتهای برنامهریزی شده مهندسی اقتصاد بود که نتایج پیشبینینشدهای را به همراه داشت. در کتاب خودم «یک اقتصاددان در جهان واقعی» بحث میکنم که چگونه اوراق قرضه منجر به ایجاد شکاف در حوزه یورو بعد از فروپاشی هلدینگ Lehman Brothers در سال ۲۰۰۸ شد که در نتیجه آن بحرانهای بدهیهای قدرتهای اروپایی شکل گرفت. و همچنان مشکلات آن برای اقتصاد جهانی ادامه دارد. در نهایت، این بحران ناشی از نقص در طراحی حوزه یورو بود (یک اتحادیه پولی بدون سیاست مالی مشترک مناسب، مشکلی که همچنان باید مورد توجه قرار گیرد).
در این مرحله، تنها میتوان درباره مشکلاتی که لیبرا میتواند ایجاد کند، تئوریپردازی کرد. به عنوان مثال، اگر لیبرا به شهرت برسد، مردم ارزهای ملی خود مانند دلار، یورو، رنمینبی و روپیه را با ارز دیجیتال جدید مبادله میکنند، تا بتوانند محصولات متعددی را که بر اساس این واحد پولی قیمتگذاری شدهاند، خرید و فروش کنند. بسیاری از کاربران ممکن است تصمیم بگیرند تا پول خود را برحسب لیبرا نگه داشته و به ارزهای خود برنگردانند. در نتیجه فیسبوک یا انجمن لیبرا به نگهداشت پولهای ملی آنها ادامه داده و از طریق سرمایهگذاری توسط پولهای کاربران لیبرا، کسب درآمد میکنند. در ادامه آنها وسوسه میشوند که لیبراهایی اضافی به عنوان حقالضرب تولید کنند. این همان سیاست کسب درآمدی است که بانکهای مرکزی نسبت به پولهای ملی خود اتخاذ میکنند.
تورم و کاهش توانایی سیاستگذاران در کاهش آن، بهصورت واضحی جزو لیست ریسکهای احتمالی قرار خواهد گرفت. معمولا وقتی تورم افزایش مییابد، بانکهای مرکزی جهت کنترل آن وارد عرصه میشوند. آنها با افزایش نرخ سیاستگذاریها، نسبت ذخایر را افزایش داده و از این طریق به حذف بخشی از پولهای در گردش کمک میکنند. اما تاثیر این قبیل سیاستها با توجه به اینکه یکی از بزرگترین مراجع خلق پول از سازمانهای خصوصی است، میتواند بهشدت کاسته شود. همچنین لیبرا خود میتواند یکی از نیروهای افزایشدهنده تورم باشد، زیرا بهطور موثری حجم نقدینگی را میافزاید.
این روزها تورم شدید را تنها در اقتصادهای در حال توسعه میتوان مشاهده کرد، در نتیجه تمایل بر این است که فرض شود اقتصادهای پیشرفته نسبت به این مسئله، ایمن هستند. به این ترتیب مناسب است یادآور شویم که دو مورد از ویرانگرترین تورمهای تاریخ، در کشورهایی نسبتا ثروتمند رخ داده است: مجارستان در سال ۱۹۴۶ و آلمان در سال ۱۹۲۳٫ در آلمان، یک مارک در ابتدای دوره افزایش شدید تورمی، حدودا یک سال بعد، برابر ۱۰۰۰۰۰ تریلیون (یک با ۲۳ صفر بعد از آن) مارک ارزش داشت.
با در نظر گرفتن تمامی ریسکها، شاید درخواست برای توقف فوری لیبرا حرکت درستی نباشد. برای شروع، مشخص نیست کدام قانون موجود میتواند برای متوقف کردن ارز پیشنهاد شده، کاربرد داشته باشد. از یک زاویه، لیبرا فرق چندانی با کپنهای قانونیای که مردم با دلارهای خود در ورودی شهربازیها تهیه میکنند، ندارد. که از طریق آنها میتوانند از وسایل بازی و غذاها استفاده کنند. با توجه به جهانیسازی شدن دنیا، کشوری که لیبرا را نپذیرد، بهصورت تدریجی توسط سایر کشورهایی که آنرا بکار گرفتهاند، منزوی خواهد شد. سیاستگذاران باید بهسرعت انواع ارزهای دیجیتالی که میتواند توسط سازمانهای خصوصی خلق شود را در نظر بگیرند. ما ممکن است نیاز به قوانین جدید و معاهدات جهانی برای کاهش عوارض منفی بالقوه و محدود کردن قدرت سازمانهایی که این ارزهای جدید را تولید میکنند، داشته باشیم.
کتاب شناسی
[۱] Basu, K. (2019). Why policymakers should fear Libra. [online] Brookings. Available at: https://www.brookings.edu/opinions/why-policymakers-should-fear-libra/ [Accessed 15 Jul. 2019].