ظاهراً یکی از مواد لایحه بانک مرکزی به تغییر واحد پول ملی از ریال به تومان پرداخته است و آنچه دیروز تصویب شد، موافقت هیئتوزیران با این ماده بوده است. بهعبارتدیگر، در صورت خروج این لوایح از خان دولت و طی کردن فرایند تصویب در مجلس و نهایتاً تأیید شورای نگهبان، میتوان گفت که واحد پول ملی از ریال به تومان تغییر کرده است. بر این اساس، قطعیت اخبار منتشره در رسانهها را چندان جدی نگیرید.
طبق آنچه عنوان شد، تنها بحث تغییر واحد پول ملی مطرحشده است و نه حذف یک صفر. با توجه به اینکه عرف جامعه با تومان کار میکنند، تصویب این بخش از لایحه بانک مرکزی اقدامی قابل دفاع به نظر میرسد. این تصمیم در صورت نهایی شدن، سختی کار با دو واحد متفاوت را در مبادلات اقتصادی، تحقیقات آکادمیک و مکاتبات حذف خواهد نمود.
واحد پول ایران تا سال ۱۳۰۸ تومان بود اما در این سال به ریال تغییر کرد. در صورت به ثمر نشستن ماده فوقالذکر، واحد پول ملی بعد از نزدیک ۹۰ سال به تومان بازخواهد گشت. این تصمیم البته خالی از هزینه هم نیست. بهعنوانمثال، تعویض اسکناسهای موجود برای بانک مرکزی هزینه زا خواهد بود.
لوایح ارائهشده توسط بانک مرکزی، بخشهایی بهمراتب تعیینکنندهتر و مهمتر از بحث تغییر واحد پول ملی دارند. متأسفانه، رسانهها تاکنون تنها به این ماده واکنش جدی نشان دادهاند. شاید یکی از دلایل این امر، جذابیت آن برای عموم باشد. به نظر، واکاوی و تحلیل نقاط قوت، نقایص و اشکالات اصلی این لوایح و طرح بانکی مجلس که یکفوریت آن به تصویب رسیده است، بهمراتب اهمیت و اولویت بیشتری دارد. در مطالب آتی، سعی میکنیم که بیشتر در این خصوص بنویسیم.