برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, حکمرانی نفت و گاز, محصولات, گزارش
اولین چاه نفتی چین در تواریخ بهجای مانده در ۲۲۵۰ سال پیش حفر شد و برای روشنایی به کار میرفت. اولین میدان نفتی چینی در دوران مدرن، میدان یومن در شمال شرقی چین بود که عملیات حفاری آن در سال ۱۹۳۹ آغاز و در سال ۱۹۴۱ به بهرهبرداری رسید.
پس از انقلاب دهقانی سال ۱۹۴۹ نظام حکمرانی انرژی این کشور، بهعنوان جزئی از کل سیستم حکمرانی بهکلی تغییر کرد و وزارت سوخت در این سال تشکیل و در سال ۱۹۵۵ به وزارت نفت تغییر نام پیدا کرد. اولین شراکت قابلتوجه نفتی با شوروی سابق در میدانهای داشنزی و کارامای در قالب شرکت چینی-شوروی و با مدیریت فناوری و میدانی شوروی سابق انجام گرفت. (David G. Victor 2012)
پس از خروج شوروی در سال ۱۹۵۹، چین با تکیهبر نیروی کار و فناوری بهجامانده از شوروی چند میدان جدید کشف کرد. در دهه ۱۹۸۰ با بالغ شدن میادین و ضعف عملکرد در حوزه نفت، این کشور سه شرکت سینوک، سینوپک و CNPC را تأسیس کرد تا از دخالت مستقیم دولت در این صنعت بکاهد و اقدامهایی در جهت آزادسازی بازار، سرمایهگذاری و قیمتها انجام گرفت. وزارت نفت در سال ۱۹۸۸ ملغی شد و نظارت و تنظیمگری تا حد زیادی به شرکتها واگذار شد. محدودیت مشارکت با شرکتهای خارجی بسیار کاهش یافت. با تمرکززدایی بیشازحد و قدرت گرفتن شرکتها، دولت تلاش کرد که در حرکتی معکوس در دهه ۲۰۰۰ کنترل صنعت را به دست گیرد. و نهادهای جدید مانند آژانس انرژی و کمیسیون برنامهریزی و توسعه را مسئول تنظیم بازار و قیمتگذاری کرد. این تلاشها نتوانست کنترل این حوزه را به دولت بازگرداند. تلاشها برای تشکیل وزارت انرژی شکست خورد. دولت کمیسیون انرژی را، که متشکل از مقامات عالیرتبه چین است، برای این هدف تأسیس کرد. درگیری و اختلافات بین شرکتها و دولت ادامه دارد و هنوز نمیتوان درباره توفیق دولت در نظارت مناسب بر شرکتها در آینده موضع قطعی گرفت.
با توجه به ملاحظات و تعهدات حرفهای اندیشکده در انتشار محصولات، در صورت تمایل جهت حضور در اندیشکده و مطالعه نسخه چاپشده گزارش با دفتر اندیشکده تماس حاصل فرمایید.