نگاهی بر کلیت لایحه بودجه 96

نگاهی بر کلیت لایحه بودجه 96


یادداشت
حوزه سیاستی : سیاست گذاری اقتصاد
سال نشر : 1395/09/19



بودجه کل کشور به دو قسمت بودجه عمومی و بودجه شرکت‌های دولتی تقسیم می‌شود. بودجه عمومی دولت نیز به دو قسمت منابع و مصارف دسته‌بندی می‌شود. منابع شامل درآمدها (که اهم آن درآمد مالیاتی است)، واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (که اهم آن درآمدهای نفتی است) و واگذاری دارایی‌های مالی (که اهم آن استقراض دولت است) است. مصارف آن نیز شامل هزینه‌ها (ی جاری)، تملک دارایی‌های سرمایه‌ای (طرح‌های عمرانی) و تملک دارایی‌های مالی (بازپرداخت قرض‌ها و…) می‌باشد. جدول فوق (پست قبلی) ارقام حدودی بودجه عمومی را در لایحه ۹۶ نشان می‌دهد.

با توجه به ارقام جدول، مشخص می‌شود که درآمدهای (غیرنفتی) دولت حدود ۷۶ هزار میلیارد تومان از هزینه‌های جاری دولت کمتر است. و همان‌طور که دیده می‌شود، این کسری قرار است از محل مازاد درآمدهای واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای (۵۳ هزار میلیارد تومان) و مازاد استقراض دولت (۲۳ هزار میلیارد تومان) تأمین شود.

باید توجه داشت که در لایحه بودجه، غیر از ارقام فوق و جداولی که تفصیل ارقام کلان فوق را نمایش می‌دهند، احکام و تبصره‌هایی نیز برای اجرای بودجه وجود دارند. این احکام در لایحه بودجه امسال حدود ۲۰ تبصره (تقریباً ۲۰ صفحه) می‌باشند. همچنین در لایحه بودجه، بودجه شرکت‌های دولتی نیز ارائه می‌شود که در لایحه ۹۵ منابع و مصارف شرکت‌های دولتی حدود ۷۵۶ هزار میلیارد تومان است.

نگاهی بر کلیت لایحه بودجه 96