جلسه حلقه پژوهشی گروه سیاسی اجتماعی با موضوع ” مدیریت سیاستهای تغییر رفتار” برگزار شد. در این جلسه آقای علیرضا نفیسی، از کارشناسان شورای عالی انقلاب فرهنگی، به ارائه بحث پرداختند. ایشان در این خصوص کتابی را نیز گردآوری نمودهاند که در جلسه به معرفی کتاب نیز پرداختند.
این کتاب، حاصل تلاشهای در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی هست که اخیراً به چاپ رسید و هدف آن، معرفی ادبیات موضوعی در حوزه «سیاستگذاری و مدیریت سیاستهای تغییر رفتار» است. طبق بررسیهای نویسنده، گذشته از تجربیات ذیقیمت برخی از کارشناسان و دولتمردان کشورمان، این حوزه، از خلأ ادبیات در کشور رنج میبرد و حتی ادبیات آن در دنیا نیز نسبتاً نوظهور است. البته باید گفت آنچه در ادبیات این موضوع بیان میشود، از پشتوانه عمیقی در رشتههای اقتصاد، روانشناسی اجتماعی، سیاستگذاری عمومی، مدیریت، بازاریابی و… برخوردار است. بهعنوانمثال، اخیراً رئیسجمهور ایالاتمتحده، طی فرمانی به همه دستگاههای زیرمجموعه خود، اعلام نمود که باید از بینشها و آموزههای علوم رفتاری در طراحی سیاستهای کشور استفاده شود.
در این کتاب، مقالات و گزارشهای متعددی از ۱۲ منبع درزمینهٔ سیاستگذاری تغییر رفتار گردآوری، تدوین و ترجمهشده است. این اسناد عمدتاً در اندیشکدههای وابسته به دولتها تولیدشده و از زمان انتشار آنها کمتر از یک دهه میگذرد. همچنین تلاش شده است که گردآوری این اسناد به نحوی صورت پذیرد که سراسر فرایند (چرخه) سیاستگذاری تغییر رفتار در برگرفته شود؛ هر یک از این اسناد، وظیفه تمرکز و موشکافی بخشی از فعالیتهای این فرایند را بر عهده دارد تا درنهایت منظومه کاملی به دست آید.
در این اسناد، علاوه بر تئوریها و نظریات علمی، به تکنیکها، نمونهها و مطالعات موردی متعددی برمیخوریم که این مهم، آنها را به اسنادی بسیار کاربردی و واقعی تبدیل نموده است. درواقع باید گفت تأکید بیشتر این متون و گردآورنده، بیشتر بر بعد کاربردی و فنی آنها و ارائه یک راهنمای عملی شامل توصیهها و دستورالعملهایی برای سیاستگذاران و مجریان سیاستهای تغییر رفتار بوده است و هدف از انتشار آنها، تولید ادبیاتی صرفاً تئوریک و دانشگاهی نبوده است.