دومین جلسهٔ «کرسیهای بررسی راهبردی: نظام سیاستگذاری، آیندهپژوهی، حکمرانی و امنیت ملی» در تاریخ ۱۳۹۶/۵/۱۵ توسط اندیشکده مطالعات حاکمیت و سیاستگذاری با حضور برخی اساتید و صاحبنظران حوزهٔ سیاستگذاری برگزار گردید. موضوع اصلی این جلسه طرح نجات بانکی بود.
در ابتدای جلسه آقای دکتر دولتآبادی ارائهٔ خود را با طرح مسئله و تعریف بحران بانکی موجود آغاز کرد. بر اساس نظرات ایشان مشکل اصلی بانکها در ترازنامههایشان است. و این منجر به بدهکاری بیشازحد بانکها شده است. همچنین نقدینگی به سبب پرداخت سود بهنحویکه بانکها روزانه ۵۰۰ میلیارد تومان سود پرداخت میکنند و افزایش بدهکاری دولت به بانک مرکزی وجوه دیگر مشکل هستند، البته این موضوع منجر به هجوم مردم به بانکها جهت دریافت نقدی سپردههای خود نخواهد شد چون بانک مرکزی اجازه بروز چنین فاجعهای را نمیدهد اما نباید بحران را فقط مراجعهٔ آنها به بانک تلقی کرد.
ایشان نقصان اصلی را در نبود یا ضعف تنظیم گری مناسب بانک مرکزی دانستند و اشاره کردند که اگر بانک مرکزی از اهرمهای کارآمد خود بهخوبی استفاده نماید بهراحتی میتواند جلوی بسیاری از افعال غیر کارشناسی بانکها را سد کند. آقای دکتر دولتآبادی چند موضوع را بهعنوان مشکلات بانکی و عوامل نپرداختن به طرح نجات برشمردند. ابهام در ترازنامه بانکها، عدم وجود قانون ورشکستگی ویژه بانکها، فقدان دسترسی به منابع ارزی، وجود ذینفعان گسترده و اعمالنفوذ آنها و نگرانی از آثار تورم ازجمله این موارد بودند.
در ادامهٔ جلسه آقای دکتر مروی به جنبهٔ اقتصاد سیاسی موضوع پرداختند. ایشان بحث خود را با موضوع دربهای گردان آغاز کردند و اشاره داشتند که جریان دوار نیروی انسانی بین پستهای بالای شبکه بانکی و بانک مرکزی منجر به بروز تعارض منافع در فرایند تنظیمگری بهینه بانک مرکزی شده و انگیزه تنظیمگر نظام بانکی برای انجام وظیفه خود را دچار مشکل کرده است. علاوه بر این، مسائلی مانند منافع مشترک بانکها و بانک مرکزی در سهامداری مشترک شرکتهای مرتبط با بانکداری الکترونیک، نحیف بودن بدنه کارشناسی قابل اتکا، نبود ابزارهای نظارت قوی بر بانکها و … این سوء عملکرد را مضاعف نموده است. البته مساله تعارض منافع در نظام بانکی وسیع تر از این است و در صورت دسترسی به دادههای مناسب و ترسیم شبکه قدرت -ثروت در حوزهٔ بانکی منجر به روشن شدن وجوه بیشتری از این مسئله خواهد شد.
در ادامه ایشان، اقتصاد سیاسی نابسامانی بانکی در محورهای دیگری همچون ارتباطات دولت و بانک مرکزی، ارتباطات نمایندگان و شبکه بانکی، ارتباطات نمایندگان و بانک مرکزی و … را تبیین نمودند.
در خلال ارائه و همچنین در انتهای جلسه حاضرین نظرات خود را نیز مطرح کردند که بهطور اختصار بدانها میپردازیم
آقای دکتر قاسمی:- رشد ما یک رشد ناپایدار مبتنی بر نفت بوده است که اگرچه جای دیگر تورم بوده اینجا سود ده شده است. چرا اثرات تصمیمات نادرست دیده نمیشود چون فروش ۲٫۵ میلیون بشکه نفت در جیب ما هست. وقتیکه فروش نفت کاهش پیدا کند آن موقع کمی احساس خطر میکنیم.
- حاکمیتیترین دستگاه کشور ازنظر من بانک مرکزی است. چون محل تجمع پول است.
- با ورود پول حاکمیت تحت تأثیر قرار میگیرد و مخدوش میشود.
- خیلی از معاونین وزارت خانهها عضو هیئتمدیره بانکها هستند و ماهی ۲۰-۳۰ میلیون حقوق میگیرند. معلوم است که نمیگذارند نظارت صورت بگیرد.
- بانک مرکزی پیشنویسی از طرح نجات دارد. ولی خیلی ابعاد اقتصاد سیاسی موضوع گسترده است.
- IMF گزارش نوشته که نظام بانکی دارد فرومیپاشد. ولی ما هنوز درگیر مقدماتیم.
- این تصور که خصوصیسازی مبنا هست و دولت کلاً از بین برود طرح قطعاً غلطی هست و میشود همین چیزی که داریم میبینیم.
- بانکها الآن امیدوارند یک بمب تورم بترکد و بانکها با تورم نجات پیدا کنند و بدهیهایشان کاهش پیدا کند.
- بانک با کارخانه سیمان چه فرقی دارد؟ دارد با پول مردم کار میکند، احراز صلاحیت بحث بانکی کار سختی است که هنوز انجامنشده است.
- ما در کشور دچار افراطوتفریط هستیم، برخی اوقات در بانک را میبندیم و نمیگذاریم بانک ایجاد شود، برخی اوقات بانک را باز میکنیم و همهٔ هیئتمدیره میشوند.
- بانکها باید ملی شوند. بانک مرکزی باید بانکها را تملک کند و بعد ترازنامهها را دقیق کند.
- با توجه به اینکه بانک مرکزی خود از ساختار بانکها است عملکرد الآن خودش خیلی خوب است!
- تملک بانکها توسط بانک مرکزی بسیار وحشتناک است. چون نه نیروی انسانیاش را دارد نه توان ساختاری و زیرساختیاش را دارد.
- حدس من این است که تورم پس از بروز بحران حدود ۶۰-۱۰۰ درصد خواهد بود.
- قسمت هوشمند دست ما نیست دست خود بانکها است.
- مشکل از خیلی وقتها پیش قابل روئیت است. از وقتیکه بانکها سود زیاد میدادند و میدانستیم واقعاً اینقدر سود ندارند.
- Too much competition، سامسونگ در کره میخواهد وارد خودرو شود ولی دولت در این زمینه اجازه نمیدهد. چرا بانک داری در ایران رقابت بسیار بسیار زیادی دارد.
- رگولاتور اگر درست تنظیم کند، خودبهخود جامعه را مرتب میکند به سمت اینکه مردم را به سمت صحیح سوق دهد.
- همهٔ بدهکاران بانکی شارلاتان نیستند، برخی پیمانکار هستند که دولت پولشان را نداده
- ما الآن در بحرانیم منتظر بحران نیستیم.
- نرخ ارز بهشدت افزایش پیدا خواهد کرد.
- سهامداران بانکهای خصوصی دارند داراییهایشان را از بانکها خارج میکنند. همچنین دارند ردپاهای خودشان را پاک میکنند و وکالتی کار میکنند و در روزنامه رسمی و اینها دیگر اصلاً نیستند.
- لطفاً راه نوآورانه خلق نکنید! از روشهای تجربهشده در دنیا استفاده کنید.
- باید پیوست اجتماعی فرهنگی موضوع دیده شود.
- موضوع را فقط بانکی و مالی نبینیم. صورتبندی مسئله را کامل ببینیم.
- بحران کنونی مرتبط با حوزه آموزش عالی است.
- جلسه گذاشتن خیلی اهمیت ندارد و کار کارشناسی مهم است اما ما Learning by meeting داریم.
- بحران، را سبک کردیم و همه بیتفاوت شدهاند.