الگوهای حکمرانی و تنظیمگری, برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, محصولات, نظام اداری, گزارش
از آغاز شکلگیری رشته اداره امور عمومی [مدیریت دولتی] بهصورت آکادمیک تا به امروز، رویکردهای مختلفی در این حوزه مطرح شده است که گاه با یکدیگر مشابهت داشتند و گاه در تضاد کامل با یکدیگر قرار داشتند. هر یک از این رویکردها مبانی و اصول فکری [نظام فکری] مختص به خود دارند که بر اساس آن اداره امور عمومی را مفهومپردازی میکنند و در عمل از روشهای خاصی بهره میگیرند و توصیههای مختلفی در خصوص اداره دولت ارائه میدهند.
رویکردهای مدیریت دولتی هریک مبتنی بر مبانی و پیشفرضهای خاصی است که تجلی آن در عرصه نقش دولت، ساختار دولت و رابطه مردم با دولت است. یکی از مهمترین مواردی که هریک از رویکردهای اداره امور عمومی درصدد تبیین آن هستند، وظایف و کارکردهای دولت برای ایفای نقش است.
در گزارش حاضر که بخشی از پژوهش «بررسی نقش و کارکرد دولت در نظریههای اداره امور عمومی [مدیریت دولتی]» هست به بررسی نقش و وظایف دولت از منظر رویکرد اداره امور عمومی سنتی پرداخته میشود. بهمنظور بررسی این رویکرد ابتدا تاریخچه و سیر تطور رویکرد بهصورت اجمالی تشریح میشود. در گام بعدی مبانی، اصول و چارچوب کلان حاکم بر این رویکرد بر اساس منابع علمی بیان میشود. بعد از بیان مبانی و اصول رویکرد، با نگرشی دقیقتر مشخصات و ویژگیهای متمایزکننده رویکرد اداره امور عمومی سنتی نسبت به دیگر رویکردها بیان میشود. در گام بعدی نقش و کارکرد و وظایف دولت از منظر این رویکرد تشریح میشود و در گام آخر چالشها و انتقادات وارد بر این رویکرد واکاوی میشوند.
در جمعبندی این رویکرد بهطور خلاصه میتوان گفت که رویکرد اداره امور عمومی سنتی، نوع دولت را دولت مقتدر و مداخلهگر میداند و نقش و حیطه نفوذ دولت، مداخله در همه حوزهها و عرصهها است. در این رویکرد دولت بهطور مستقیم در همه حوزهها مداخله میکند و سازوکار مداخله در حوزههای مختلف از طریق بوروکراسی دولتی است.
با توجه به ملاحظات و تعهدات حرفهای اندیشکده در انتشار محصولات، در صورت تمایل جهت حضور در اندیشکده و مطالعه نسخه چاپشده گزارش با دفتر اندیشکده تماس حاصل فرمایید.