برنامههای در حال انجام, تنظیمگری صنعت برق, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل برگزارشده, رویدادها
با گذشت حدود ۱۵ سال از آغاز رسمی اصلاحات و تجدید ساختار در صنعت برق ایران و کسب رکوردهایی در عدم تجربه خاموشی گسترده طی این مدت، اکنون این صنعت در ایران با چالشهای بزرگی دستوپنجه نرم میکند که عدم چارهاندیشی در کوتاهمدت و برنامهریزی بلندمدت میتواند خسارتهای جبرانناپذیری بر پیکر این صنعت زیرساختی و مادر وارد آورده و باعث بروز مشکلاتی حتی در ابعاد اجتماعی و سیاسی گردد. کمبود شدید منابع مالی و وجود بدهیهای کلان، عدم تناسب بین هزینه تمامشده تولید برق و قیمت فروش آن، نوسانات نرخ ارز، اختلاف بین رشد مصرف و ظرفیت تولید، راندمان پایین تولید در نیروگاهها، یارانههای برق، موضوع آلایندگی زیستمحیطی نیروگاهها و مشکلات ناشی از خصوصیسازی نیروگاهها از مهمترین چالشهای صنعت برق به شمار میآید. طبعاً در ایجاد این مشکلات علل و عوامل متعددی تأثیرگذار بوده و هستند که از مهمترین آنها، اشکال و تداخل در وظایف نهادهای حکمرانی و یکپارچه ندیدن مسائل مربوطه در یک چارچوب کلان و بههمپیوسته (علیرغم تلاشهایی مثل ایجاد شورای عالی انرژی، تدوین طرح جامع انرژی یا ایده تشکیل وزارت انرژی) میباشد.
با طرح مفاهیم تجدید ساختار، تمرکززدایی و برونسپاری امور غیر حاکمیتی دولت از حدود ۲ دهه پیش، صنعت برق از نخستین صنایعی در کشور است که حضور و فعالیت یک نهاد تنظیمگر (رگولاتور بخشی) را تجربه نموده است. هیئت تنظیم بازار برق ایران با بیش از یک دهه فعالیت، تا به امروز عهدهدار نقش تنظیمگری در صنعت برق ایران بوده است. بااینحال، وجود برخی چالشهای با اهمیت و قابلتوجه در نظام تنظیمگری صنعت برق ایران سبب گردیده است تا نهاد مذکور در راستای دستیابی به اهداف از پیش تعیینشده خود چندان موفق نباشد. ازاینرو، با عنایت به تجربه فعالیت این نهاد در صنعت برق ایران، لازم است تا برای مواجهه صحیح و اصولی با این واقعیت غیرقابلانکار تلاش نمود تا پاسخ مناسبی برای این پرسش یافت که اساساً چالشهای تنظیمگری (رگولاتوری) در صنعت برق ایران کدماند؟ راهکارهای عمومی مواجهه با این چالشها چیست؟ و الزامات فعالیت مناسب تنظیمگر در صنعت برق ایران چه مواردی است؟
در این نشست، دکتر علیاصغر اسماعیل نیا، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق و عضو هیئت تنظیم بازار برق ایران، باتجربهای ارزشمند در صنعت برق ایران، به ارائه نظرات خود پیرامون الزامات رگولاتوری در این صنعت بهمنظور فعالیت مناسب این نهاد در نظام حکمرانی برق ایران، خواهند پرداخت.
سؤالات محوری این جلسه عبارتاند از:
- آموزههای اساسی از تجربه فعالیت رگولاتوری در صنعت برق ایران کدام است؟
- ارتباط تنظیمگر برق با سایر نهادهای حکمرانی (سیاستگذار و تصدیگر برق) به چه شکل است؟
- جایگاه رگولاتوری صنعت برق در امر واگذاری و خصوصیسازی در این صنعت کجاست؟
- ارتباط تنظیمگر برق با مسئله تعیین تعرفهها در این حوزه به شکل میباشد؟
در پایان فرصت پرسش و پاسخ و بحث و گفتگوی جمعی، پیرامون مباحث مطرحشده، خواهد بود.
این نشست پنجاه و یکمین نشست تخصصی حکمرانی در عمل است که توسط گروه سیاستگذاری انرژی و با حضور دکتر علیاصغر اسماعیلنیا، مدیرکل دفتر سرمایهگذاری و تنظیم مقررات بازار آب و برق و عضو هیئت تنظیم بازار برق ایران، برگزار میگردد.
نکات درباره نشست:
- نشست بهصورت کاملاً تخصصی برگزارشده و ظرفیت آن محدود است. لذا جهت حضور در نشست حتماً ثبتنام نمایید.
- جلسه رأس ساعت مقرر آغاز خواهد شد.
// <![CDATA[ (function(){if(!document.getElementById('evand-widget-event-registration')){var t=document.createElement("script");t.type="text/javascript";t.async=!0;t.src=("https:"==document.location.protocol?"https://":"http://")+"widgets.evand.com/event-registration.js?load=1";t.setAttribute('id','evand-widget-event-registration');var e=document.getElementsByTagName("script")[0];e.parentNode.insertBefore(t,e);}})(); // ]]>