برنامههای در حال انجام, حوزه های تخصصی, حکمرانی انرژی و توسعه پایدار, حکمرانی در عمل, حکمرانی در عمل برگزارشده, حکمرانی نفت و گاز, رویدادها
شرکتهای بزرگ اکتشاف و تولید نفت و گاز دنیا را از منظر سرمایهگذاری میتوان به دودسته شرکتهای بینالمللی (IOC) و شرکتهای ملی نفت (NOC) تقسیم کرد. شرکتهای IOC مثل اکسون موبیل، توتال، شل و… از گذشته سرمایه و فناوری اکتشاف و تولید را در اختیار داشتهاند. از سوی دیگر بهطور تاریخی شرکتهای NOC با یک نقش حاکمیتی مجوز اکتشاف و تولید از مخازن نفتی را بهصورت انحصاری در دست داشتهاند، اما در انجام عملیات نیازمند حضور شرکتهای خارجی بودهاند. با گذشت زمان برخی از کشورهای موفق مثل نروژ، برزیل، مالزی، چین، روسیه در حوزه حکمرانی منابع نفت و گاز توانستند شرکتهای ملی نفت خود را از یک شرکت حاکمیتی به یک شرکت تجاری با دسترسی به فناوریهای بهروز و فعالیت در سایر کشورهای دنیا تبدیل کنند. به نظر میرسد، تبدیلشدن یک شرکت حاکمیتی به یک شرکت تجاری موفق انجام اقداماتی از قبیل: تغییر روابط مالی و تصمیمگیری شرکتها با دولت، ایجاد نهاد تنظیمگر بخشی نفت و گاز، قراردادهای مشارکت در سرمایهگذاری با شرکتهای قدرتمند IOC و خصوصیسازی بخشی از سهام شرکت را به دنبال داشته باشد. در حال حاضر از میان شرکتهای ملی موفق استاتاویل نروژ، پتروبراس برزیل، CNPC چین و… همگی بین ۱۰ تا ۵۰ درصد از سهامشان را در بورسهای داخلی و بینالمللی واگذار کردهاند.
ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، توسط مقام معظم رهبری، در ایران حاکی از عزم جدی کشور برای تغییر رویکرد تصدیگری دولت به سیاستگذاری و تنظیمگری بوده است. در همین راستا در بخشهای متعددی شرکتهای دولتی واگذار شدند. اما فرآیند خصوصیسازی دارای آسیبهایی از قبیل: واگذاری شتابزده، تشکیل بخش عمومی غیردولتی، عملکرد ضعیف تجاری پس از خصوصیسازی و اعمال قدرت گروههای ذینفع بود. حال سؤال اینجا است که با توجه به مسیری که شرکتهای ملی نفت موفق دنیا طی کردهاند و شرایط فعلی کشور ایران، چه راهکاری برای تجاری شدن واقعی شرکت ملی نفت وجود دارد؟
در این نشست، مهندس میرمعزی، مدیرعامل کنونی شرکت گسترش انرژی پاسارگاد، مدیرعامل سابق شرکت ملی نفت ایران و از خبرگان توانمند حوزه نفت و گاز کشور، به ارائه نظرات خود در مورد الزامات لازم برای تجاریسازی بخشی از سهام شرکت ملی نفت ایران خواهند پرداخت.
سؤالات محوری موردنظر این جلسه عبارتاند از:
- تغییر رویکرد حاکمیتی شرکت ملی نفت ایران به تجاری نیازمند چه اقداماتی است؟
- آیا در شرایط فعلی کشور، خصوصیسازی شرکت ملی نفت ایران از منظر ابعاد، اقتصادی، اقتصاد سیاسی، حقوقی و سیاسی قابل انجام است؟
- در صورت اجرای موفق تجاریسازی، وظایف تنظیمگری و نظارت بر فعالیتهای این شرکت چگونه انجام بگیرد؟
در پایان فرصت پرسش و پاسخ و بحث و گفتگوی جمعی، پیرامون مباحث مطرحشده، خواهد بود.
این نشست چهل و نهمین نشست تخصصی حکمرانی در عمل است که توسط گروه سیاستگذاری انرژی و با حضور مهندس میرمعزی، مدیرعامل شرکت انرژی پاسارگاد، برگزار میگردد.
نکات درباره نشست:
- نشست بهصورت کاملاً تخصصی برگزارشده و ظرفیت آن محدود است. لذا جهت حضور در نشست حتماً ثبتنام نمایید.
- جلسه رأس ساعت مقرر آغاز خواهد شد.
// <![CDATA[ (function(){if(!document.getElementById('evand-widget-event-registration')){var t=document.createElement("script");t.type="text/javascript";t.async=!0;t.src=("https:"==document.location.protocol?"https://":"http://")+"widgets.evand.com/event-registration.js?load=1";t.setAttribute('id','evand-widget-event-registration');var e=document.getElementsByTagName("script")[0];e.parentNode.insertBefore(t,e);}})(); // ]]>