ایران بعد از شهید رئیسی: آیا ثبات سیاسی به معنی تداوم سیاست‌هاست؟

ایران بعد از شهید رئیسی: آیا ثبات سیاسی به معنی تداوم سیاست‌هاست؟


یادداشت , پرونده سیاستی
حوزه سیاستی : بین الملل
سال نشر : خرداد 1403



خلاصه یادداشت

#پرونده_سیاستی 1 | میراث حکمرانی دولت شهید رئیسی

🔻 راز ثبات و دوام نظام جمهوری اسلامی، علی‌رغم پیش‌بینی‌های مکرّر در مورد فروپاشی در جریان هر بحران را می‌توان در اجماع ملّی بر سر نهادهای برآمده از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دانست، و این موضوع در مورد حادثه‌ی اخیر شهادت رئیس جمهور نیز صادق است.

🔻 هنوز برای گمانه‌زنی در مورد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو زود است، امّا با توجّه به افزایش محبوبیّت رئیس جمهور شهید، انتظار می‌رود که رئیس جمهور جدید دست‌کم در لفظ، خود را پی‌رو او معرّفی کند.

🔻 تواضع، پرتلاش بودن، اخلاق‌مداری، و پرهیز از دعواهای جناحی از خصوصیّات بارز رئیس جمهور رئیسی بود که احتمالاً در انتخابات پیش رو مورد تأکید مردم قرار خواهد گرفت.

🔻 فقدان دکتر امیرعبداللهیان با توجّه به نقش او در گفت‌وگوهای منطقه‌ای ممکن است جبران‌ناپذیر باشد، امّا در هر حال، سیاست اصولی ایران در مورد حمایت از آرمان فلسطین تغییری نخواهد کرد. هم‌چنین مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمّان هم که با نظارت رهبر انقلاب انجام می‌شود احتمالاً ادامه خواهد یافت.

🔻 طبعاً برخی در داخل و خارج ایران از شهادت رئیس جمهور متأسّف نیستند و برخی هم از این موقعیت غم‌انگیز برای پی‌گیری اهداف سیاسی خود استفاده می‌کنند. اسرائیل و سازمان تروریستی مجاهدین خلق (منافقین) از آن جمله‌اند. با این حال، برخی از مخالفان رئیس جمهور شهید به درستی درک کرده‌اند که این موقعیّتی ملّی و غیر سیاسی است و از جمله برخی از سران اصلاح‌طلب پیام‌های تسلیت صادر کرده‌اند.

🔻 همان‌طور که پس از شهادت شهید سلیمانی دیدیم، می‌توان انتظار داشت که چنین لحظه‌های غم‌انگیزی مرهمی بر شکاف‌های اجتماعی و سیاسی باشد؛ اگر با حرکت‌های بی‌خردانه‌ سیاسی ملوّث نشود. در چنان صورتی، میراث شهید رئیسی می‌تواند اتّحاد فراگیر ملّی باشد.

 

لینک دریافت یادداشت

برای دریافت متن کامل یادداشت به زبان انگلیسی به The print مراجعه کنید:

The print