توضیحات
👤 علــی سعد مدیر اندیشکده حکمرانی شریف
📃 آغاز عصر جدید تنظیمگری پلتفرمهای دیجیتال در اروپا
🔻 دستورالعمل سرویسهای دیجیتال ( DSA) که از سوم شهریور ماه اجرای آن در سراسر اتحادیه اروپا الزامی شد، ثمره تلاش جمعی اعضای اتحادیه اروپا برای حفظ حقوق کاربران و حفاظت از آنها در برابر پلتفرمهای بزرگ دیجیتال جهانی است.
🔻 برخی از پلتفرمهای بزرگ دیجیتال بخش مهمی از زیست بوم اقتصاد دیجیتال را در دست گرفتهاند و امکان *قاعده گذاری* و شکل دهی به زمین بازی این حوزه را یافتهاند.
🔻 اجرایی سازی دستورالعمل DSA، جهشی بلند به سوی تنظیمگری پلتفرمهای بزرگ به عنوان بازیگران جدید عرصه اقتصاد، سیاست و فرهنگ از سوی اتحادیه اروپا در جهان امروز است.
🔻 در دی ماه ۹۶ وزیر وقت ارتباطات با نامه نگاری و سپس در توییتی از مدیرعامل تلگرام خواست که یک کانال که ترویج به خشونت میکند را مسدود کند که با پاسخ مثبت وی روبرو شد. ولی با این وجود در اردیبهشت ۹۷ به شکایت دستگاههای امنیتی فیلتر و ارتباط رسمی با آن قطع شد.
🔻 باید توجه داشت توجه و تمرکز بر شرایط خاص کشورمان زمین بازی متفاوت با آنچه در اتحادیه اروپا ترسیم شده را نشان میدهد. چهار رویکرد اقدام جمعی/ منطقهای/ بین المللی، تمرکز بر ارزشهای جهانشمول، حرکت به سمت ایجاد منافع مشترک در بازارها، حداقلی کردن توقعات در عصر ارتباطات فراگیر می تواند به عنوان پارامترهای تنظیم گری پلتفرم های بین المللی مورد توجه قرار گیرد.
🔻 با توجه به تحریمهای تحمیل شده و محدودیتهای شدید بر تراکنشهای مالی با مبدآ و مقصد ایران و احکام قضایی صادره در دو کشور ایران و آمریکا در خصوص مصادره اموال یکدیگیر، رسیدن به تنظیمگری ملی در خصوص پلتفرمهای بزرگ در حال حاضر وجود ندارد.
پیشنهاد سیاستی
🔻 مسئولان کشور به جای طرح کلی، مبهم و نشدنیِ پذیرفتن قوانین موضوعه کشور توسط پلتفرمهای بین المللی که به دلیل دور از دسترس بودن منجر به عکسالعمل منفی در افکار عمومی میشود، اقدام به پیگیری تشکیل مجمع تنظیمگران منطقهای کنند که میتواند حرکتی رو به جلو در حفاظت از حقوق کاربران و ارزشهای فرهنگی این کشورها و ابزاری برای بالابردن قدرت چانهزنی در برابر پلفترمهای آنلاین بزرگ باشد.