برگزاری نشست «سیاست همسایگی؛ تحلیلی بر آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی»
International Governance Talks

برگزاری نشست «سیاست همسایگی؛ تحلیلی بر آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی»

همایش و کنفرانس


تاریخ رویداد 1404/02/11



در نشست «سیاست همسایگی؛ تحلیلی بر آینده روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی» بر ضرورت گفت ‏و گو و ارتباطات نخبگانی برای شناخت و گسترش روابط فی‏ مابین ایران و عربستان تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی اندیشکده حکمرانی شریف، در این نشست دکتر علیرضا عنایتی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان، عبدالعزیز صقر، مدیر مرکز مطالعات خلیج فارس، دکتر حسن احمدیان، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران و کارشناس مسائل غرب آسیا، دکتر خالد البطرفی، استاد دانشگاه الفیصل حضور داشتند و پیرامون اهمیت روابط دو کشور به بحث و گفت ‏و گو پرداختند.
دکتر عنایتی، در بخشی از صحبت‏ های خود گفت: روابط ایران و عربستان به مناسبات دوجانبه محدود نیست بلکه مشتمل بر همکاری‌های منطقه‌ای است.
او تاکید کرد: تهران و ریاض با اعتقاد بر لزوم حل چالش‌های منطقه‌ای توسط کشورهای منطقه، می‌توانند روابط منطقه‌ای را گسترش دهند.
او روابط میان نخبگان، اندیشمندان و حتی جوامع دو کشور را رکن بنیادین در تقویت روابط سیاسی و دیپلماتیک تهران و ریاض دانست و افزود: دو کشور در کنار توسعه سیاسی، به ‏دنبال گسترش مناسبات مردمی و اجتماعی بوده‌اند که زیارت حج و زیارت اعتاب مقدسه ایران از مصادیق برجسته آن به‏ شمار می‌رود.
در ادامه عبدالعزیز صقر، به همکاری‌های منطقه‌ای به موازات توسعه مناسبات دوجانبه اشاره کرد و این موضوع را از الزامات بنیادین روابط ایران و عربستان سعودی دانست.
او افزود: عربستان سعودی در بسیاری از مسائل نظام بین‌الملل با جمهوری اسلامی ایران اشتراک نظر دارد که ازجمله آن‌ها، پشتیبانی از راه‌حل دیپلماتیک جهت حل مسئله هسته‌ای ایران است. سفر وزیر دفاع عربستان و دیدار با مقامات ایرانی مفید و متضمن توسعه روابط دوجانبه تهران و ریاض بود.
مدیر مرکز مطالعات خلیج فارس گفت: در سطح مناسبات منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، ریاض همچنان از راه‌حل دو دولتی جهت حل مسئله فلسطین حمایت می‌کند. مخالفت با مداخله در امور داخلی کشورها و اتخاذ موضع بینابین مبتنی بر عدم تأیید یا مخالفت با حملات آمریکا علیه یمن از دیگر اصول سیاست منطقه‌ای ریاض است.
دکتر احمدیان در این جلسه گفت: ایران به موازات پیشبرد مذاکرات هسته‌ای با طرف آمریکایی، به مناسبات منطقه‌ای خویش مبتنی بر سیاست همسایگی توجه ویژه دارد.
او افزود: تضعیف محور مقاومت به سود کشورهای منطقه نیست بلکه موازنه قوا در غرب آسیا را به سود رژیم صهیونیستی تغییر می‌دهد و نوعی تهدید وجودی علیه دولت‌های منطقه خلق می‌کند. در این چارچوب، تقویت انصارالله و افزایش قدرت دولت سوریه در برابر حملات تل‌آویو در زمره منافع مشترک ایران و عربستان قرار دارد.
این استاد دانشگاه ایجاد زمینه‌های همگرایی میان تهران و ریاض را مستلزم گسترش مناسبات اجتماعی و روابط مردمی دانست و تاکید کرد که گام‌هایی نظیر امضای تفاهم‌نامه لغو روادید می‌تواند نقش برجسته‌ای را در این فرآیند ایفا کند.
او همچنین گفت: زمینه‌های متکثر همکاری در صحنه مناسبات منطقه‌ای میان تهران و ریاض قابل ردیابی است که آینده سیاسی لبنان، سوریه و یمن از مهم‌ترین آن‌ها است.
دکتر البطرفی، استاد دانشگاه الفیصل نیز گفت: مسئله دخالت و اشاعه خشونت دو اتهام جدی نسبت به اقدامات ایران در منطقه است.
او تاکید کرد: ظرفیت‏ های ملی ایران بسیار چشمگیر است و دید مثبتی از مردم ایران در عربستان وجود دارد. اگر موانع جدی اعتمادآفرینی در روابط فی‏ مابین حل شود، امکان سرمایه ‏گذاری ایران در آرامکو و صنایع عربستان و امکان سرمایه‏‏ گذاری عربستان در میدان‏ های انرژی و اقتصاد ایران وجود دارد.