نشست گروه بینالملل اندیشکدۀ حکمرانی شریف، با عنوان «دیپلماسی هندی: بررسی سیاست خودمختاری راهبردی»، روز سهشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳، برگزار شد. آنچه در زیر میخوانید مختصری از سخنان سخنرانان نشست است.
رودرا گاوراو شرست، سفیر هند در ایران در ابن نشست بیان داشت:
مسئلۀ تهدیدکنندهای برای رابطۀ سیاسی میان ایران و هند وجود ندارد. مهمترین مسئلۀ هند، بهبود وضعیت اقتصادی شهروندانش است و در سیاست خارجی خود نیز این هدف را در اولویت قرار داده است.روابط سیاسی خوب ایران با پاکستان مانعی برای گسترش روابط سیاسی ایران و هند نیست.ممکن است برخی تصمیمات ایران در منطقه مطابق نظر ما نباشد؛ اما به آنها احترام میگذاریم. امیدواریم ایران به جریان اقتصاد جهانی بازگردد تا بتوانیم ارتباطات نزدیکتری داشته باشیم.شرایط تحریمی نفت روسیه با نفت ایران متفاوت است. تا زمانیکه ما محدودیتهای قیمتی را رعایت کنیم مشکلی از بابت تحریم در معامله با روسها نداریم. البته ما همیشه به آمریکاییها گفتهایم که میزان بهرهوری پالایشگاههای ما با نفت ایران بیشتر است. هند به هیچ کشوری اجازه نمیدهد تا در تعیین دوستانش مداخله کند. خودمختاری راهبردی یعنی اینکه هیچ کشوری در تعیین روابط هند حق وتو ندارد.
او افزود: ما کشور کوچکی نیستیم که دستیار یا پیرو شویم. استفاده تسلیحاتی از اقتصاد، به اقتصاد جهانی لطمه میزند. ما اعتقاد داریم که نباید مسائل سیاسی و امنیتی، روابط اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهند. حتی هند نیز سابقهی تحریم دارد اما تحریم باعث تغییر سیاست دهلی نیز نشد.ما در چابهار هفت هشت سال را به دلایل نه چندان مهمی نظیر بروکراسی در دو کشور از دست دادیم. هند با توجه به روابطش با پاکستان، جایگزین جدی برای چابهار به منظور دسترسی به اوراسیا ندارد. با قرارداد طولانیمدت امکان سرمایهگذاری بیشتر فراهم شده است.نسل قدیم دو کشور همدیگر را به خوبی میشناسند. پدربزرگ من به فارسی صحبت میکرد اما برای آشنایی نسل جوان باید هر دو طرف بیواسطه کار کنیم نه اینکه از مطبوعات غربی از یکدیگر مطلع شویم. ما به ایران به عنوان یک تمدن احترام میگذاریم و هیچ کشوری نمیتواند این واقعیت را نادیده بگیرد.
سید رسول موسوی، مدیرکل اسبق آسیای جنوبی وزارت امور خارجه، اظهارکرد: پیشبینی وضعیت و روابط سیاسی کشورها در دنیای غیرعادی کنونی بسیار دشوار است؛ برای مثال هیچگاه فکر نمیکردیم روزی بخواهیم با طالبان سر یک میز بنشینیم.آنچه ما از هند بهعنوان یک تمدن بزرگ انتظار داریم، تأثیرگذاری بر آیندۀ سیاسی جهان و موضعگیری درخصوص بحرانهای جهانی است. هند در قبال آینده جهان مسئولیت دارد.
دکتر محمدصادق امامیان، همبنیانگذار اندیشکدۀ حکمرانی شریف، بیان داشت: تحریمها نقش مهمی در کاهش تجارت ما با هند داشته و دارند اما در نگاه ایرانیان روابط اقتصادی هند و روسیه با وجود تحریمها، مورد پرسش قرار میگیرد و انتظارات را از دهلی بیشتر میکند.نظام آموزش عالی ایران به صورت سنتی به سمت غرب گرایش دارد و نیاز است دیپلماسی نخبگانی ایران با دنیای غیرغربی گسترش پیدا کند.امیدوراریم دوستی دو ملت که در قلبها وجود دارد به بروز و ظهور اقتصادی بیشتر در واقعیت بیانجامد.