اتفاق نظر کارشناسان بر تغییر اساسی نظم منطقه

اتفاق نظر کارشناسان بر تغییر اساسی نظم منطقه

اخبار و رويدادها


حوزه سیاستی : بین الملل
تاریخ رویداد 8 و 9 آذر 1402



متن گزارش

 برگزاری کنفرانس بین‌المللی با حضور کارشناسانی از ایران، عراق، اردن، چین، سوئیس، فرانسه، انگلیس و ایتالیا 

اتفاق نظر کارشناسان بر تغییر اساسی نظم منطقه


🔸نشست اول

محمّد فرغل:
قبل از 7 اکتبر، مسأله‌ی فلسطین که مسأله‌ی اصلی جهان اسلام است، اهمّیّت خود را به دلیل «توافق ابراهیم» و عادّی‌سازی روابط و ... از دست داده بود. بعد از 7 اکتبر، فلسطین به مرکز مسائل منطقه برگشت و پروژه‌ی عادّی‌سازی روابط را لوث کرد. منطقه بعد از این مثل سابق نخواهد شد.
 وقایع اخیر نقاب از چهره‌ی رهبران غربی برداشته و دیگر نمی‌توانند در عین حال که از آپارتاید اسرائیل دفاع می‌کنند، ادّعای «پایبندی به اخلاقیّات» داشته باشند.
 گسترش نفوذ ایران در منطقه برای اعراب نگران‌کننده است. در عین حال، برای گفت‌وگوی منطقه‌ای بین ایران و اعراب نیازی به حمایت غرب نیست. خود این کشورها باید بنشینند و مشکلاتشان را بدون دخالت خارجی حل کنند، چون همیشه قرار است در این منطقه زندگی کنند.

 راجی نصیر:
 بعد از 7 اکتبر حمایت‌های مردمی از جهادی‌ها افزایش یافته است.
 رئیس جمهور ترکیه با بحران اخیر غزّه کاملاً عمل‌گرایانه برخورد کرده و البتّه با انتقادهای هم‌حزبی‌های خودش هم روبه‌رو شده است.
بایدن به تبلیغات سیاسی (پروپاگاندای) اسرائیل ضریب می‌دهد.

 عیسی کاظمی:
 بازدارندگی در لبنان بسیار استوارتر است و به همین دلیل اسرائیل هم در مقابل آن بسیار محتاطانه‌تر عمل می‌کند. در واقع، اسرائیل فقط به زور احترام می‌گذارد.
با توجّه به احتمال زیاد انتخاب ترامپ در انتخابات 2024 آمریکا، ایران فقط 12 ماه فرصت دارد که برای «خطر وجودی» که از جانب آمریکا با آن روبه‌رو خواهد شد آماده شود.
نسل جوان در کشورهای مختلف با اینستاگرام و تیک‌تاک و ... بزرگ شده‌اند و بر خلاف نسل قبل، اسرائیل نمی‌تواند مشکل روابط (دیپلماسی) عمومی خود را با آنها حل کند. امّا اگر اسرائیل در جنگ نرم شکست بخورد، به جنگ سخت و ترور و ... روی خواهد آورد.

 کین تیان:
باید به مسأله‌ی فلسطین جواب جدّی داده شود و دیگر قابل نادیده گرفتن نیست.
رقابت‌هایی بین کشورهای مختلف منطقه در جریان است. ترکیه و قطر حماس را دوست، یا دست‌کم متّحد خود می‌بینند. تنش‌ها بین بلوک ایران، اسرائیل، و ترکیه-قطر بالا خواهد گرفت.
آمریکا تلاش‌های زیادی برای مهار چین کرده و لذا از ارتباط چین با کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس خوش‌حال نیست.



🔸نشست دوم

 مارک فیناود:
پیمان ابراهیم می توانست اقدامی مناسب در جهت حل و فصل این منازعه باشد اما دو اشکال اساسی داشت، اولا نادیده گرفتن حق فلسطینی‌ها و و دوم تلاش برای ائتلاف علیه ایران.
ما باید از گذشته عبور کنیم و به همزیستی و احترام متقابل برسیم.

 محمدرضا دهشیری:
شاهد کاهش حضور بازیگران خارجی در منطقه، افزایش نقش ایران، کاهش نقش اسرائیل، و در دستور کار قرار گرفتن مسئله فلسطین بوده‌ایم. نقش بازیگران نیابتی افزایش یافته است و برخی رسانه ها مانند الجزیره از جایگاه بهتری پیدا کرده اند.
در حوزه ساختارها، شاهد بازتوزیع قدرت هستیم، و به نوعی منطقه به دوگانه صفر و یکی تسلیم و مقاومت رسیده است.

تانگ تیانبو:
تقریبا همه کارشناسان موافق هستند که هفت اکتبر تاثیر مهمی بر منطقه گذاشته و نقطه تغییر بوده‌است.
نشست کشورهای اسلامی و حکام عرب نشانه قدرت عربستان بوده‌است.
آمریکا علی رغم حضور پر خبر نظامی و دیپلماتیک، می خواهد حضور خود را در منطقه کاهش دهد.

 مانوئل هررا:
ایالات متحده فاقد چشم‌انداز روشنی برای پایان دادن به جنگ غزه است و با قطب‌بندی داخلی و اولویت‌های سیاست خارجی رقابتی مواجه است.
اتحادیه اروپا با اسرائیل اعلام همبستگی کرده و خواستار حمایت از غیرنظامیان در غزه است. کشورهای عضو بر کمک‌های بشردوستانه و توقف موقت عملیات نظامی تمرکز می کنند. با این حال، به دلیل اختلافات بین کشورهای عضو، دخالت در جنگ روسیه و اوکراین و افزایش تنش‌های اجتماعی، اتحادیه اروپا فاقد پیشنهاد سیاستی برای پایان دادن به جنگ یا آغاز صلح است.