آیین اعطای اولین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد، 12 آذر 1403، در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
ساعت 9:30 امروز، ابتدا کلام خدا آغازگر مراسم بود و پس از آن مجری برنامه با خواندن شعر آشنایی درباره «وطن»، حاضران را برای گوش سپردن به سرود ملی در تالار استاد ربیعی دانشگاه صنعتی شریف، فراخواند.
سخنران اول مراسم، دکتر علی سرزعیم اقتصاددان و معاون اسبق وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین خواهرزاده مرحوم روستاآزاد بود که به نمایندگی از خانواده روستاآزاد، خاطراتی از ایشان را بازگو کرد.
دکتر سرزعیم گفت: زمانی که دایی به جبهه میرفت، من برای ایشان نامه مینوشتم و یکبار برای من در جواب نامهام این شعر را نوشت: «ما زنده به آنیم که آرام نگیریم/ موجیم که آسودگی ما عدم ماست.» و من پس از سالها متوجه منظور ایشان از این «آرام نگرفتن» شدم. چون ایشان در ۱۰سال آخر عمر که در وضعیت بیماری بهسر میبرد، همچنان به فعالیتهای خود ادامه میداد.
خواهرزاده دکتر روستاآزاد در ادامه از کیفیت نمازخواندن دایی مرحوماش گفت و اینکه نمازخواندن ایشان به گونهای بود که وقتی ایشان را در حال نماز میدیدیم، کیف میکردیم.
دکتر سرزعیم همچنین در مورد اهتمام ایشان به مطالعه در زمان دانشجویی خاطرهی دیگری را نقل کرد و گفت: در زمانی که دانشجوی شریف بود، تصمیم گرفت که به دانشگاه صنعتی اصفهان برود تا بهواسطه دوری از خانواده، بر روی دروس، تمرکز بیشتری داشته باشد.
دکتر حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور، سخنران دوم این مراسم بود و سخنان خود را با تبریک پیشاپیش روز دانشجو آغاز کرد و در مورد دکتر روستاآزاد بیان داشت: ایشان به مفهوم فناوری عمق بیشتری در دانشگاه صنعتیشریف داد و نام ایشان با فناوری گره خورده است.
دکتر افشین ادامه داد: وقتی صحبت از حکمرانی میکنیم از حکمرانی خوب هم صحبت میکنیم و وقتی از حکمرانی خوب صحبت میکنیم، شاخصهایی دارد که هیچکدام از آنها امروز بدون فناوری نمیتواند موجودیت پیداکند.
دکتر افشین در مورد شخصیت فعال استاد فقید دانشگاه صنعتی شریف چنین گفت: ایشان شخصیتی واقعا خستگیناپذیر داشت و همیشه در حال دویدن بود.
معاون علمی رئیسجمهور سخن خود را با تبریک به دکتر روستاآزاد به پایان برد و عنوان داشت: امروز به آقای دکتر روستاآزاد تبریک میگویم، چون شاگردانی که پرورش دادهاند، قدردان ایشان هستند و این بسیار ارزشمند است.
دکتر سیدعباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف، سومین سخنران مراسم بود و در خصوص شخصیت دکتر روستاآزاد بیان داشت: ایشان استاد به حق شریفِ دانشگاه صنعتی شریف بودند. آینده را بسیار خوب میدیدند و در امور دوراندیشی داشتند.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف همچنین در ادامه گفت: همیشه به جنبه کاربردی و حل مسئله در پروژههای دانشجویان، تاکید میکردند و شخصیت جریانسازی داشتند و بیشک یکی از کسانی که در گفتمان فناوری در دانشگاه بسیار تاثیر گذاشت، دکتر روستاآزاد بودند.
دکتر محمد مخبر، مشاور و دستیار مقام معظم رهبری ابتدا با بیان اینکه حتی در چنین محافلی هم نمیتوان از فجایعی که در غزه در حال وقوع است، چیزی نگفت، سخنان خود را آغاز کرد.
ایشان در مورد استاد فقید دانشگاه صنعتی شریف چنین گفت: روستاآزاد یک عالم چندوجهی بود و میشود گفت که هم عالم بود، هم قدرت تعامل داشت و هم فعال اجتماعی بسیار موفقی بود.
دکتر مخبر با اشاره به بیان رهبری در مورد اهمیت و ضرورت «خیزش علمی» در کشور بیان داشت: امروزه وسیله اقتدار، علم است و همه ساحتهای اداره کشور، به علم بستگی دارد و بدون فناوری، حکمرانی دچار چالش است.
دستیار مقام معظمرهبری در مورد جایزه روستاآزاد اظهار داشت: هم عنوان، به جا بهکار گرفته شده و هم شخصیتی مناسب برای این امر، انتخاب شده است.
دکتر مخبر اضافه کرد: کشور دچار مشکلات و ناترازیهای بسیاری است ولی، ظرفیت هم وجود دارد و باید بتوانیم این موارد را به هم وصل کنیم.
پس از ایراد سخنرانیهای این مراسم، به برگزیدگان در ۴حوزه؛ فرهنگ حکمرانی، فناوری حکمرانی، نوآوری سیاستی و دیپلماسی نخبگانی و همچنین تندیس مدیریت فناورانه، جوایزی تعلق گرفت.
در حوزه فرهنگ حکمرانی، سریال «آقای قاضی»، به دلیل تلاشی هنری برای ارتقای اعتماد به دستگاه قضایی کشور؛ و بازی موبایلی «آمیرزا»، به دلیل بازیسازی جذاب در تقویت زبان و هویت ملی جایزه هیئت داوران را از آن خود کردند. همچنین در حوزه فناوری حکمرانی، «شرکت شاپرک(سامانه پرداخت آنلاین)»، به دلیل تسهیل فناورانه خدمات عمومی بانکی در کلاس جهانی؛ و «شرکت زیستاب(بازار آب)»، به دلیل طراحی زیست بوم فناوریاجتماعی حل ابر بحران آب بخش کشاورزی، برگزیده شدند.
جایزه حوزه نوآوری سیاستی، به «دکتر محمد صاحبکار» (اندیشهورز مدیر)، به دلیل تبدیل طرحهای اندیشکدهای به مستندات قانونی و اجرای موفق در ساختارهای پیچیده اداری تعلق گرفت و انتخاب هیئت داوران در حوزه دیپلماسی نخبگانی، «دکتر سیدمحمد مرندی» (چهره ملی دیپلماسی نخبگانی): به دلیل دفاع مستدل از منافع جمهوری اسلامی و ترویج فعالانه گفتمان مقاومت در مجامع و رسانههای اصلی بینالمللی بود.
تندیس مدیر فناور نیز به «مهندس صفارینیا»، به دلیل ارتقای حکمرانی علم و فناوری کشور از طریق تاسیس پررونقترین پارک علم و فناوری کشور در کلاس جهانی و تمرکز حرفهای بیش از دو دههای بر توسعه زیستبوم دانشبنیان کشور اختصاص یافت.
پایانبخش این مراسم که با حضور بسیاری از چهرههای عرصه حکمرانی و دانشگاهی، برگزار شد، رونمایی از پرتره دکتر روستاآزاد با قلم و هنرمندی احمد کوچکیان بود.