در 23 مهرماه امسال، در نشست دولت چهاردهم و شبکه ملی تنظیمگران، با حضور دکتر ظریف، معاون راهبردی ریاست جمهوری، تنظیمگران کشور و متخصصین حوزه تنظیمگری کتاب مبانی شبکههای تنظیمگری رونمایی شد.
این کتاب که به سفارش مرکزبررسیهای استراتژیک و توسط اندیشکده حکمرانی شریف تدوین شده است، از منظر سیاستی، بر ضرورت تشکیل شبکههای تنظیمگران بخشی و موضوعی و در سطوح ملی و بینالمللی تأکید میکند و مدلی تحت عنوان «ضرورت-کارکرد-ابزار» برای شبکههای تنظیمگری ارائه میکند. کتاب مبانی شبکههای تنظیمگری ضمن مطالعهی ادبیات این حوزه و شرح مدل مذکور، مطالعات تطبیقی بر شبکههای ملی تنظیمگری در کشورهای انگلیس، برزیل، هند، نروژ، فرانسه و کانادا و همچنین مطالعاتی در زمینه تجربیات شبکههای تنظیمگری بینالمللی و منظقهای ارائه میدهد.
در این پژوهش استدلال میشود که تکثر تعداد تنظیمگران در کنار همپوشانی و همگرایی موضوعات تنظیمگری، منتج به آن شده است که برخی از کارکردهای تنظیمگری این نهادها در شرایط انفرادی و جزیرهای بهنحو مطلوبی محقق نشود. در این شرایط، تنظیمگران جهت ایفای نقش اثربخش در تحقق منافع عمومی، باید تعاملات سازنده با یکدیگر داشته باشند، همکاری و هماهنگی خود را در تصمیمات ارتقاء دهند، دانش و اطلاعات تنظیمگری را با یکدیگر به اشتراک بگذارند و هویت حرفهای مشترکی برای غلبه بر چالشهای مشترک ایجاد کنند.
در مراسم رونمایی از این کتاب، دکتر محمدجواد ظریف، معاون راهبردی ریاست جمهوری در باب ادامهی حیات شبکه تنظیمگران ایران اینگونه عنوان داشت: اکنون شبکه تنظیمگری ایران در مرحله تکوین خود قرار دارد و معاونت راهبردی آمادگی این را دارد که میزبان تنظیمگران در این مرحله باشد. انشاءالله در مرحلهی بعد شبکه تنظیمگری محل بهینه خود را در دولت خواهد یافت؛ در واقع، دولت باید این تصمیم را اتخاذ کند که کدام نهاد اجرایی میزبان شبکه تنظیمگری و پیادهسازی سیاستهای تنظیمگری باشد و به مقر اصلی آن تبدیل شود.
در ادامه دکتر امامیان، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و همبنیانگذار اندیشکده حکمرانی شریف؛ با تأکید بر اینکه هدف از شکلگیری شبکه تنظیمگری بسترسازی برای تعاملات نهادی، استانداردسازی، توانمندسازی نهادی، به اشتراکگذاری تجربیات، ایجاد هماهنگی و رقابت تنظیمی مثبت، جلوگیری از قاعدهگریزی و کاهش ریسک انحراف تنظیمگران است، تصریح کرد: در این زمینه مرکز بررسیهای استراتژیک میتواند نقش مرکز رشد را ایفا کرده و پیشنهاد میکنیم که موضوع تنظیمگری در گفتمان سیاسی دولت چهاردهم گنجانده شود و در گام بعد از گفتمان به سیاست تبدیل شده و در نهایت یک دستگاه در دولت نیز متولی نهادسازی شبکه ملی تنظیمگران شود.
کتاب «مبانی شبکههای تنظیمگری» را میتوانید از اینجا دانلود کنید.