حکمرانی در عمل ۳۷: چالش نرخ بهره در اقتصاد ایران
در این گفتگو، هدف بررسی و تحلیل چالش نرخ بهره در ایران است. چرا علیرغم عزم جدی و چندساله دولت و اجماع نسبی تقریباً همه اقتصاددانان و مسئولین اقتصادی بر کاهش نرخ بهره، قدرت تنظیم گری نرخ بهره را نداریم و تنها شیوه ممکن توسل به بخشنامههای دستوری است؟
اگر بخواهیم تحلیل چالش نرخ بهره را عمیق و بنیادی پیش ببریم، نقطه عزیمت مفهوم بهره است. خلط مفهوم بهره، سود و ربا را میتوان زیربنای چالش نرخ بهره در کشور دانست. عدم شناخت صحیح از بهره، کشور را در مدیریت و هدایت نرخ بهره با مشکل مواجه کرده است.
عامل مشکلآفرین بعدی مقاومت شدید نهادهای سیاستگذار و تصمیم گیر (مقام پولی) در مقابل تغییر است. بهبیاندیگر کشور با اینرسی ساختاری مواجه است. ساختارها تمایل به ماندگاری دارند بهطوریکه هر نوع تلاش برای تغییر را بسیار پرهزینه میکند. اینرسی ساختاری در بانک مرکزی مانع از به وجود آمدن ساختارها و ابزارهایی لازم برای هدایت نرخ بهره شده است. و سرانجام، رشد سریع و بدون چارچوب بانکها همراه با ضعف در نظارت بر بانکها، سیاست پولی را در محاق قرار داده است. در وضعیت فعلی بانکها از حیث ثبات و سلامت امکان اصلاح ساختار سیاست پولی وجود ندارد و چالش نرخ بهره در اثر بروز این پدیده وارد فاز پیچیدهتری شده است.
این نشست سی و هفتمین نشست تخصصی حکمرانی در عمل است که توسط کارگروه پولی و بانکی اندیشکده و با حضور دکتر کامران ندری، عضو هیئتعلمی دانشگاه امام صادق (ع) و مدیر گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی، برگزار میگردد.
نکات درباره نشست:
- نشست بهصورت کاملاً تخصصی برگزارشده و ظرفیت آن محدود است. لذا جهت حضور در نشست حتماً ثبتنام نمایید.
- جلسه رأس ساعت مقرر آغاز خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید